Конфискуват автомобилите на пияни и дрогирани шофьори

Съдилищата в България вече ще могат да конфискуват в полза на държавата автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества. Тези промени станаха факт с измененията в Наказателния кодекс, публикувани в брой 67 на “Държавен вестник”.

“Все още обществото не е наясно какво ще се случва с автомобилите, когато те са собственост на физически и юридически лица, когато са обект на съпружеска или имуществена общност, но ще бъде утвърдена практика най-скоро”, съобщи на пресконференция днес председателят на Окръжната прокуратура в Бургас Мария Маркова. И уточни, че промените са наложителни, заради многото извършени престъпления след употреба след алкохол и наркотици.

“От началото на годината до настоящия момент образуваните досъдебни производства по този текст от НК са общо 609- със сто повече, отколкото миналата година”, каза директорът на ОД на МВР- Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

“С оглед скъсяване на срока при случаите, при които водачът дава положителна проба на тест за наркотици и пожелае кръвна такава, от месец и половина – два работим за разкриване на лаборатория за изследване на кръвните проби в Бургас”, добави Калоянов.

След влизането в сила на закона до момента полицията в Бургас е регистрирала две престъпления за шофиране след злоупотреба на алкохол и наркотици- водач на тежкотоварен автомобил е засечен с 3.02 промила зад волана, а друг пък е хванат да кара надрусан с наркотици.

По закон се предвижда отнемане на моторно превозно средство, когато то е собственост на водача или неговата равностойност, когато собствеността на автомобила е на трето лице.

Автомобилите ще бъдат съхранявани на паркинги собственост на МВР където има охрана. Уговарят се и допълнително места. МПС-тата ще се репатрират както с общинските служби, така и с частни фирми.

1 коментар

  1. Ще му отнемете МПС-то, но му оставяте правото да управлява друго такова! В даден случай въпросното лице може да управлява друг автомобил още на следващия ден! Тотално сбъркана законодателна “инициатива”!
    Оставям настрана твърденията, които се тиражират в пространството, за умишлено и непредумишлено.
    Ще имаме Държавна автокъща?
    Ако искаме промяна, то тя става с отнемане правото за шофиране! Със солидна глоба, и обществено полезен труд. В по тежките случаи затвор!
    МПС-то не е “оръжието” на престъплението, а съзнанието на управляващият го.