На Трифон Зарезан ритуално зарязване на лозята в с.Бата

zarezanДнешният ден е един от най-обичаните и почитани български празници, предшестващи идването на пролетта. „Дойде ли денят на Свети Трифон, зимата е към своя край”, казват старите хора, защото отколешните традиции повеляват именно днес, на 14 февруари (стар стил), да се прави първата пролетна резитба на лозите. Зарязването се извършва от опитни мъже, съпроводени от свирачи, като всеки стопанин подрязва по няколко пръчки от една или три лози.

kmetoveВ община Поморие празничните обичаи и тази година бяха стриктно спазени. В масивите на село Бата кметът на община Поморие Иван Алексиев честити празника на всички лозари и винари и се включи в ритуалното зарязване. В пролетната резитба се включиха и зам.-кметът Янчо Илиев, кметът на с. Бата Георги Георгиев, председателят на Общински съвет Адам Адамов и общински съветници, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие. На края всеки стопанин поля мястото с вино, тъй катo по този начин се напомня на лозата щедро да даде добър плод.

bata

Хорото също има ключова роля в ритуалите за празника. Според народните вярвания то символизира обиграването на земята. Ето защо веднага щом подрязаха вейките лозарите от Бата се хванаха на хоро, пожелавайки си „да има здраве, берекет и руйно вино, както за работарите, така и за калпазаните”.