Номинираха Българската православна църква за Нобелова награда за мир

Българската православна църква е номинирана за Нобелова награда за мир за спасяването на 48 000 български евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война, съобщават от сайта на Църквата.

В него се уточнява, че номинацията е внесена официално в Нобеловия комитет в началото на януари по инициатива на бившия министър на здравеопазването на Израел и депутат ген.д-р Ефраим Снех, от професора по право от университета в Хайфа Моше Кешет и от адвокат Моше Алони, и е подкрепена с подписите на повече от 200 наследници на спасени български евреи.

Тази номинация сама по себе си е голямо признание за Българската православна църква, която винаги, независимо колко тежки и сложни са обстоятелствата и времето, се е придържала към високите християнски идеали и на дело проявява любовта към ближния. Онази любов, в която страх няма, защото съвършената любов пропъжда страха (1Йоан 4:18), се посочва в съобщението.

В него се казва, че “по време на Втората световна война, отделни лица с риск за живота си, са проявявали героизма да спасяват граждани с еврейски произход от сигурна смърт и преследване, но БПЦ е единствената верска институция на територия под контрола на Хитлер, която открито и официално заявява своята позиция”.

Със своята решителност и последователно следване на евангелските нравствени идеали БПЦ, начело с екзарх Стефан и с целия Свети синод, сред които са Видинският митрополит Неофит, Врачанският митрополит Паисий, Пловдивският митрополит Кирил /по-късно български патриарх/, изиграва водеща роля за спасяването на еврейската общност в диоцеза й. Тя вдъхновява българската общественост за съпротива срещу прилагането в страната ни на закони, дискриминиращи евреите.

Кои ще станат тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за мир ще стане ясно през октомври, посочват от Синода. И припомнят, че това е втора номинация за Българската православна църква за Нобелова награда за мир.

Тя бе номинирана през 2013 г. за 70-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Предложението тогава бе внесено от Лъчезар Тошев – заместник-ръководител на Постоянната делегация на Народното събрание в ПАСЕ.

Забележителното при настоящата номинация е, че тя идва от израелска страна и има силната подкрепа на българската общност в Израел, се посочва в съобщението на БПЦ.