Обявиха селекционната комисия на Х юбилеен фестивал на православната музика

От 7 до 11 юни 2013 година в град Поморие ще се проведе Десети юбилеен фестивал на православната музика „Света Богородица – Достойно есть” под патронажа на Н. В.Пр. Сливенския митрополит Йоаникий и кмета на община Поморие Иван Алексиев. Основни организатори на събитието са Сливенска Митрополия и Община Поморие.

Участие във фестивала на православна музика в гр. Поморие могат да вземат български и чуждестранни хорове в следните  категории:

1. Православни църковни хорове, които редовно участват в православни богослужения и членовете им не са повече от 36 певци.

2. Източно пеене, в което могат да участват клиросни певци и/или свещеници, както и камерни формации

3. Смесени и еднородни хорове или вокални ансамбли, които включват не повече от 36 изпълнители.

Всички изпълнения от фестивалната програма ще бъдат пред публика в църковен храм ”Рождество на Пресвета Богородица” в гр. Поморие. Участниците могат да бъдат професионални или любителски състави, съобщава официалният сайт на фестивала.

Вече  са известни членовете на селекционната комисия:

 

Доц. д-р Весела Гелева  Завършила ДМА „Панчо Владигеров” – София при проф. Васил Арнаудов и проф. Вирджиния Атанасова. От 1994 преподава хорово дирижиране и курсов хор в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, гр. Пловдив, където понастоящем е доцент.
През 2006 г. защитава докторска дисертация на тема „Специфика и възпитание на певческия глас в детска и юношеска възраст и проблеми на приложението му в хоровия колектив”. Автор е на научни статии и публикации, както и на монографията „Петър Динев и неговото църковно хорово наследство”. От 2006 г. е диригент на хор при храм „Св. Троица” – Пловдив, с който участва в IV-ти и V-ти фестивал на православната музика „Св.Богородица-Достойно есть” гр. Поморие и записва CD с музика на Петър Динев по поръчка на Българско национално радио. През октомври 2006 създава Академичен смесен хор ГАУДЕАМУС към Академията за музикално, танцово ии изобразително изкуство-Пловдив.Хорът печели множество отличия и награди на международни хорови форуми участва активно в реализацията на хорови ателиета у нас и в чужбина.

 

Протойерей Кирил Попов е роден през 1955 г. Завършва Софийската духовна семинария и Духовната академия. През 1982-84 г. по решение на Светия Синод на Българската православна църква е изпратен като аспирант в Московската духовна академия, където специализира хорово дирижиране и защитава кандидатска (докторска) дисертация. Тук индивидуално изучава хармония и композиция при изтъкнатия руски композитор и педагог Владимир Мартинов. След завръщането си в България преподава източно църковно пеене (1985-89) и хорово пеене (1991-2000) в  Софийската духовна семинария, дирижира хора при катедралния храм           „Св. Неделя“ – София (помощник-диригент 1985-90 г. и  диригент 1991-2000 г.), а през 1989-90 г. работи като научен сътрудник в Църковноисторическия и архивен институт. През 1987-88г. завършва курс за квалификация в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ – София в диригентския клас на проф. Васил Арнаудов. От 1986 г. е диригент на Софийския свещенически хор. През лятото на 2000 г. приема духовен сан.
Като диригент има издадени записи на грамофонни плочи и общо осем компактдиска със Софийския свещенически хор (1992, 1999, 2010 и 2012 г.), мъжкия хор при катедралния храм „Св. Неделя“ (1999 и 2002 г.), мъжкия хор „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ (1994) и мъжкия хор „Св. равноапостолни Кирил и Методий“ (1997). В много от тези и записи на други хорове звучат негови композиции и обработки на църковни песнопения.
Концертира у нас и в чужбина с различни хорови състави.  Участва като член на жури на Международния хоров фестивал-конкурс „Хоровое вече Сибири” – Русия. Занимава се и с музиковедска дейност. Лауреат е на наши и чужди конкурси за композитори.
Понастоящем е предстоятел на старинния храм „Св. Николай Мирликийски” в София.

 

Йорданка Панчева – Туджарова е музикален директор на фестивала. Тя един от инициаторите  на Поморийския фестивал.  От самото основаване до днес тя полага усилия и работи неуморно , за да се реализира фестивала на православната музика в Поморие .
Йорданка Туджарова е била дългогодишен преподавател по основните теоретични дисциплини в НУМСИ “Проф. Панчо Владигеров”- Бургас, отличена е със “Сребърна лира” от СБМТД София и с плакет и Грамота от Министерство на културата. От 1999 г. работи като диригент на Дамски хор „Благовестие” при храм „Рождество на Пресвета Богородица” – Поморие, с който е участвала с успех на много фестивали за духовна музика у нас и в чужбина. За своя хор пише песнопения, които неизменно звучат по време на Фестивала.

 

Таня Никлева-Владева е диригент, изпълнител на флейта, пиано и  перкусии, автор на музика и аранжор. Родена е в Поморие. Ръководи известни софийски състави: женски хор „Христина Морфова” при НЧ „Д-р Петър Берон-1926” (от 1996 г.) и смесен хор „Аве Музика” (на който е създател през 1998 г.). С 11-годишна практика като преподавател по хорово дирижиране в Националната музикална академия в София. Носител на множество персонални  и със съставите си награди и отличия от национални и международни фестивали и конкурси.

В последните няколко години работи и като инициатор, ръководител и организатор на редица музикални събития като чествания на именити български музиканти, благотворителни концерти, представяния на национални и международни културни събития и др.

Председател е на Дружеството на софийските хорови диригенти и на Сдружението на българските хорови диригенти при Съюза на българските музикални и танцови дейци (от 2011) и зам.-председател на СБМТД (от 2012).