Открит е обходът на Поморие (видео)

obhod-p-e3

obhod-p-e1

Премиерът Борисов премина през новия обход на Поморие с дължина 6 км. В джипа той бе придружаван от кмета на Бургас Димитър Николов и от зам. министъра на Регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който заяви, че обектът не е завършен и затова маркировката е временна, с жълт цвят. След края на летния сезон ще се направи износващия асфалтов слой.

“Остават няколко довършителни дейности, затова е направена временна организация. Заедно с кмета сме уточнили да има силно полицейско присъствие в рамките на летния сезон и да се спазва съответно ограничението – 80 км. Ще има и камери на “вход – изход”. Важното е да отпушим трафика за летния сезон”, сподели зам. министър Нанков.

“През кръговото за Каменар се влиза в Поморие така, че влизащите в Поморие не са ощетени, а напротив ще имат бърз и лесен достъп” сподели в разговора пред премиера Димитър Николов.

Зам. министър Нанков каза още, че след три месеца ще поулегне равниността на асфалта и отново ще се прецизира равниността на положения асфалт.

obhod-p-e6

obhod-p-e5

obhod-p-e4

obhod-p-e2

Построяването на този  стратегически  за българския туризъм проект има за цел транзитното движение да се изнесе извън града и да се  повиши безопасността на движението. Обходният път на Поморие е построен със средства от републиканския бюджет. Инвестицията е на стойност 20.6 млн. лв.

„Добре е за хората от Поморие“ каза премиерът Бойко Борисов. Той изтъкна, че туризмът е съществена част от политиката на кабинета и пример  за това е, че се открива този стратегически обект – обходът на Поморие“.

Още при пристигането си в Поморие премиерът  поздрави  всички служители на МВР с професионалния им празник, после поздрави министъра на екологията Емил Димитров и кметовете на морските общини. ” Всички вече имат пречиствателни станции. След Поморие, сега и Приморско има пречиствателна станция. Това, което сме поели като ангажимент към хората, туристическия бранш и гостите, е да предоставяме най-чистото море. Всяка капка вода се пречиства”, изтъкна Борисов.

Заедно с премиера, на официалната церемония по откриването на обхода на Поморие бяха министърът на околната среда и водите Емил Димитров, регионалният министър Николай Нанков, зам.-министрите Жечо Станков и Атанаска Николова, директорът на ВиК-Бургас инж. Ганчо Тенев, областният управител Вълчо Чолаков, кметът на Поморие Иван Алексиев, кметът на Бургас Димитър Николов, депутатите Ивелина Василева, Ася Пеева и Галя Желязкова, директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Радослав Сотиров, общински съветници и гости.

Кметът на община Поморие Иван Алексиев каза, че днешният ден е много важен за целия регион, не само за Поморие. „Това е чакан проект, който вече е реализиран, надявам се, че ще облекчи не само трафика, но ще даде нов тласък в развитието на туризма. Ако тази година след Covid пандемията сме в криза, то така или иначе животът продължава и чартърите се увеличават.“

Министър-председателят заяви, че ежедневно се информира от Националния оперативен щаб за актуалната ситуация с разпространението на коронавируса. Борисов посочи, че е необходимо икономическият живот да продължи в страната при спазването на всички противоепидемични мерки. „Усилваме болниците, даваме повече пари за клинични пътеки. Всеки ден събирам щаба, гледаме оздравелите и гледаме напред“, допълни премиерът Борисов.

Обходът на Поморие се изпълнява със средства от републиканския бюджет. Инвестицията за строителството на участъка е за около 20,6 млн. лв. Преминава се по изцяло по ново трасе, западно от града в периферната му част. През юни 2018 г. беше пуснато движението по обхода на Ахелой и по четирилентовия път в участъка между Поморие и Ахелой, с обща дължина над 9 км. Те също бяха финансирани от бюджета с близо 45 млн. лв. В момента АПИ провежда обществена поръчка за избор на строител и надзор на Северния обход на Бургас с дължина 4,7 км. Индикативната стойност на проекта е 52 910 000 лв., средствата са отново от републиканския бюджет. С изграждането му транзитният трафик, идващ от Варна по път І-9 и продължаващ на юг по път І-6 София – Бургас, ще се изнесе извън центъра на града. По този начин ще се повиши безопасността на движение за пътуващите от Западна и Северна България като се избягва влизането в населеното място.

По-късно Борисов пусна следния пост в личната си страница на ФБ.

“Днес се пуска движението по близо 6-километровия обходен път на Поморие. Това е последният етап от модернизацията на пътя Бургас – Слънчев бряг и е от изключително значение за целия регион. Трафикът ще бъде изнесен извън града. Проектът се изпълнява със средства от републиканския бюджет и се пуска близо 2 месеца предсрочно. Инвестицията е за около 20,6 млн. лв. Скоро започваме и изграждането на Северния обход на Бургас. На хората не им е интересен разединителят Радев, нито репликите: “бизнесът ми и безнесът му”. Затова ние няма да говорим, ще показваме свършеното. По “Хемус”, “Струма”, “Европа” и двата газопровода се работи на пълни обороти. Всеки ден оставяме нещо готово след себе си. А партията на президента не можа да направи 40 километра магистрала между Стара Загора и Чирпан.”

 

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2806640189564033/

1 коментар

  1. Има пречиствателна станция ама на хартия. От тръбата до бившия лимонаден цех всекидневно се изливат канални и отпадни води и миризмата на тиня е неописуема.