Позиция по повод “Как ни гледат от Финландия?”

Във връзка с направеното интервю с политическия коментатор г-жа Дора Апостолова “Как ни гледат от Финландия?”, включено в новата ни рубрика “Поморийци зад граница”, публикуваме коментара на г-н Светослав Славов.

Първо искам да поздравя г-н Златаров за инициативата да прави интервю с Поморийци зад граница. Това е едно полезно за медията начинание в което, дай Боже да се включат повече хора. Поводът да направя този коментар е политическия анализ на г-жа Апостолова, който меко казано ме изумява с неточностите си и грешните заключения. Повечето поморийци може и да не ме разберат, но със сигурност тя ще разбере смисъла на моя коментар.
Г-жо Апостолова, аз също като вас от дълго време не живея в Поморие (1967г.), но не съм преставал да се интересувам и да събирам мнения на старите поморийци. Ако не се лъжа вaшия баща също беше партиен фукционер, макар че това няма отношение по темата. Сега за местните избори в Поморие. И за мен не беше трудно да позная печелившия, но аргументацията ми е много по различна.
Първо – избирателната система и Конституцита след демократичните промени в България бяха установени с мнозинството на СДС (имаше такова движение), което по късно прерастна в партия. Вярвайте ми тази партия не беше създадена на бизнес-основа. В България има един феномен. Събират се хора единомишленици. Създават Партия. Тя има идейна платформа. В нея са изписани красиви неща. Всички тръгват с мисълта, че създават нещо ново и хубаво (имам предвид редовите членове). И изведнъж ръководителите на тази партия я превръщат в ЕООД. Примери в България колкото искаш. Но затова са виновни ХОРАТА (ръководители), които нямат манталитета на управленци. Познайте кой спечели местните избори след демократичните промени в Поморие – СДС. А какво остана след техния мандат?
Избирателят в Поморие потърси алтернатива. Така се появи г-н Златанов, като НЕЗАВИСИМ КАНДИДАТ на фракцията Социалдемократи в БСП (релно с подкрепата на БСП). Поморийци не можаха да се ориентират, че всъщност гласуват за БСП, защото Общинската организация в града издигна свой кандидат г-н Янчо Славов. И така два мандата. Ето тук е мястото да кажем че подкрапата на БСП за г-н Златанов бе на бизнес-основа. Какво остана след Партийния парашутист?
На избирателя в Поморие пак му се наложи да потърси алтернативна. Е алтернативата на БСП е ГЕРБ. И не защото много е критикувал (нещо в което дълбоко се съмнявам) а защото е издигнат от ГЕРБ, г-н Алексиев предизвестено спечели. Каква ще е ползата за Общината тепърва предстои да разберем.
Второ- не е верно че нямаше кандидатури. За повече информация посететe https://zapomorie.com Това беше независима кандидатура НЕ НА БИЗНЕС ОСНОВА. Не беше подкрепена от никаква партия. Даже бих казал че в БСП доста поработиха срещу нея. НО на българина му липсва политическа и обществена култура. Той (в това число и Поморийци) обича да ходи след стадото. Сега стадото се казва ГЕРБ. Мажоритарните кандидати без натрапчиво присъствие в медиите нямат шанс. Избирателите трудно могат да преценяват за личните качества на кандидата. Така че Партиите в България са също силно идейни, но членовете им ги компрометират. Освен това силно се съмнявам, че БСП е бита карта. Ако не се появи нова партия от избиратели гравитиращи около НДСВ (Миглена Кунева) на следващите избори властта ще се подели между ГЕРБ и БСП (ДПС).
За да сме наясно: не съм член на никаква Партия, гласувам за мажоритарни кандидати след внимателно проучване. Досега няма избран мой кандидат.
Поздрави от слънчева България!