Поморие почете Апостола

Непокорният дух, жаждата за свобода и непреходната любов към Родината могат да бъдат събрани в един образ и да бъдат наречени с една дума – Левски. Днес се навършват 186 години от рождението на личността и каузата – Васил Иванов Кунчев.

Роден на 18 юли 1837 година в бедно семейство от Карлово, Васил Иванов Кунчев получава основно образование в тамошното килийно и взаимно училище. Много млад прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий, но скоро след това борбата срещу турския поробител се разгаря и Дяконът захвърля расото.  Стига в Белград, където Раковски подготвя първата българска легия. Левски се откроява от всички с изключителните си физически и интелектуални умения. Васил Кунчев участва бурно в живота на българската революционна емиграция и в Румъния, там се свързва с Любен Каравелов и Христо Ботев. Левски израства от знаменосец на Панайотхитовата чета в знаменосец на българския народ. Последователен революционер, Апостола на свободата е безпощаден враг на българските чорбаджии, на предателите и изменниците.

По повод светлата годишнина от рождението на националния ни герой, при паметника на Левски, Община Поморие бе организирала ритуал по поднасяне на венци и цветя. Събитието уважиха председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, заместник–кметът Янчо Илиев, общински съветници, общественици и ученици от СУ „Иван Вазов“ – Поморие, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие.