Поморие ще отбележи 105 години от Независимостта на България

На 22 септември се навършват 105 години от провъзгласяването на Независимостта на България. Манифестът, прочетен от княз Фердинанд I в църквата „Св. Четиридесет мъченици” в Търново, слага край на васалното на Османската империя Княжество България и отваря нова глава в историята на страната ни – Независимо Българско Царство.

В Поморие празничните чествания ще започнат от 07:30 на паметника на участниците в Освобождението, с благодарствен молебен, отслужен от отец Иван. Слово за празника ще произнесе Елена Мурджева – председател на Тракийско дружество „Одринска епопея” -Поморие. След издигането на националния флаг, гостите на празника ще поднесат венци и цветя пред паметника.

След церемонията, потомци на тракийските българи, кметът Иван Алексиев, заместниците му и общински съветници ще посетят град Инедже, Турция. Там, преди повече от 10 години е поставена паметна плоча, с послание: „Поморие-България. От признателните потомци.” Тя е в много лошо състояние, затова по инициатива на кмета Иван Алексиев, ще бъде поставена нова плоча в чест на тракийските бежанци.

В Деня на Независимоста в 10:00 часа, на площад „Св. Св. Кирил и Методий” ще стартира турнир по спортно ходене. В надпреварата ще вземат участие 60 състезатели от 12 отбора. Организатори на спортното събитие са Община Поморие и СК „Атлет 2004”.

 

1 коментар

  1. И новата плоча в Турция ще последва съдбата на старата,ако не се поддържа от тамошната общност.А турците нямат намерение да я поддържат.