Празничен концерт за Деня на Тракия

С празничнен концерт, посветен на Деня на Тракия, 100-годишнината от Балканската война и разорението на тракийските българи, се състоя в Поморие. Мероприятието, организирано от Тракийско дружество „Одринска епопея”, с участието на ученици от СОУ „Иван Вазов” Поморие,  се проведе на  26.03.2013г. в салона на НЧ „Просвета 1888”. Много песни, разказващи събитията по време на Балканската война и завладяването на Одринската крепост изпълниха певческа група „Тракийка”, солистите Златка Драгиева, Георги Драганов и Динка Велетова. Автентични народни танци представиха децата от танцов ансамбъл „Раковина”. Водещи на събитието бяха Кристиян Панайотов и Атанас Манолов, а прекрасният сценарии е дело на Цвета Грънчарова и Хризантема Карталова. Поздравителен адрес и цветя получиха членовете на Тракийско дружество „Одринска епопея” от кмета на община Поморие Иван Алексиев, съобщиха от пресцентъра на общината.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Урок по родолюбие”, представен от учениците от 8 „а” клас на СОУ „Иван Вазов”, получиха всички присъстващи. Учениците и  техните учители Люба Страволемова, Славейка Балакчиева и Марияна Карталова са инициатори и създатели на интересен и вълнуващ филм, представящ историята на тракийските бежанци, заселили се в Анхиало. Освен филма те са създали и вестник „Родолюбие”, където са поместени есетата на ученичките Нанси Волдт-Каприева и Александрина Стефанова, посветени на събитията преди 100 години.

SANYO DIGITAL CAMERA

По-рано през деня, учениците посетиха кмета Иван Алексиев в кабинета му. С гордост и самочувствие те му подариха своя вестник и го запознаха с проучванията, които правят, за да намерят “пътя на прогонените българи от Тракия до Поморие”.