Служител на Община Несебър е задържан за изборна търговия

Служител в Община Несебър е задържан по сигнал за изборна търговия, съобщават от прокуратурата. Установени са суми от над 180 000 евро и 20 000 лева. По закона за МВР е задържан служителят на Общината. Досъдебното производство е по член 167 от НК.

По този повод брифинг дадоха директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Емил Павлов и прокурор Мария Маркова.

Специализираната операция е била проведена от служители на отдел Икономическа полиция под надзора на Районна прокуратура по сигнал, че лице е получило крупна сума пари. „Имаме данни, че са били предназначени за купуване на гласове за предстоящите местни избори. Това е безпрецедентна операция. Успяхме да стигнем до най-високото ниво. Служителят е на ръководна позиция в Община Несебър. Успяхме да стигнем до най-високото ниво – до хората, които осигуряват средствата и ги разпределят на т.нар. организатори на дилъри“, каза старши комисар Павлов.

„Парите са намерени в дома на задържаното лице. Данните са, че предназначението е за купуване на гласове на предстоящите избори на територията на община Несебър.“, добави той.

„Образуваното досъдебно производство е за предлагането и даването на имотна облага на определени лица, които да упражнят своето избирателно право за гласуване за определен кандидат, за определена политическа партия или коалиция за изборите. Извършват се оперативно-издирвателни мероприятия за установяване на други лица, които участват в тази схема, за произхода на средства, за имущество, за това кои групи ще бъдат мотивирани да участват в този вот“, каза прокурор Маркова.

Тя уточни, че още не е взето решение за удължаване на мярката за неотклонение на задържаното лице. Претърсени са 3 адреса в Бургас и 1 в Равда.

Предстои да се уточни дали въпросното лице може да докаже произхода на парите.

Според прокуратурата вече имало достатъчно доказателства и кой ги е предоставил за схемата за купуване на гласове.