Съдът остави в ареста мъжа, задържан на яхта в Поморие

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо исканото лице Полихрон Л., с оглед обезпечаване на присъствието му в производството за разглеждане на Европейска заповед за арест, издадена на 22.07.2022 г., с която се иска предаването на Полихрон Л. на австрийските съдебни власти с цел провеждане на наказателно преследване срещу него.
Той бе задържан вчера, на яхта в Поморие. Задържаният е обявен за международно издирване във връзка с наказателно преследване за издаване на особено защитени документи и професионална измама в голям размер, съобщиха от Окръжна прокуратура-Бургас
В заповедта е посочено още, че мъжът е набавял и предоставял фалшиви, особено защитени лични документи – дипломатически паспорти на чужди граждани, както и испански лични карти на част от тях. Пред пострадалите се е представял с друга самоличност, като посланик на Федерация Сейнт Китс и Невис. По този начин е заблудил пострадалите, че може да присъди дипломатически статут, както и да им издаде задгранични паспорти и автомобилни регистрационни номера. Съобщава се за повече от 10 измамени чужди граждани, като общата стойност на настъпилата щета възлиза на 334 000 евро.
По време на задържането си първоначално мъжът се е представил за чужд гражданин, твърдейки, че не знае български език и е поискал преводач от френски или испански.