Туристическият бизнес в Поморие призова местната власт да премисли проекто-наредбата за “Синя зона”

Сдружение Хотели и ресторанти -Поморие и Асоциация на местните тур-оператори и агенти – Поморие изпратиха отворено писмо до кмета на Община Поморие и Общински съвет – Поморие, които изразяват отрицателно становище, относно проекта за наредба за “Синя зона” в гр. Поморие. Писмото е било обсъдено, съставено и подписано от представители на обекти, които внасят над 85% от събраната туристическа такса в Община Поморие, регистрирани по СУБТО. В това число: “Гранд Хотел Поморие”, “Сънсет Ризорт”, “Феста хотели”, “Уейв Ризорт”, “Сеинт Джордж”, “Парадайз”, “Регата”, “Пенелопа Палас” и други.

 

Предстои в гр. Поморие обществено обсъждане на представената Наредба за условията и реда за платено и безплатно паркиране, което ще се състои в два дни, както следва:

-на 02.04.2022 г. (събота), от 11:00 часа, в НЧ “Просвета 1888” гр.Поморие

-на 05.04.2022 г. (вторник), от 17:30 часа, в НЧ “Просвета 1888” гр. Поморие

Обсъжданията ще бъдат излъчвани на живо в интернет на адрес: https://www.youtube.com/channel/UCq2_19KTDCb6Ys2WyDJHjrQ/live, като всеки ще може да задава въпроси в чат прозореца по време на живото предаване. За целта е нужно да сте абонирани за канала, за да можете да оставите съобщение веднъж на две минути, съобщават от Община Поморие.

 

 

До Кмета на гр.Поморие

                                          До Комисиите в Общинския съвет  на Община Поморие

                                                                Уважаеми г-н Кмете,

Дами и Господа общински съветници,

Във връзка с Проекта на наредбата за паркиране и обособяването на Синя зона в Поморие нашето Сдружение на хотели и ресторанти Поморие и други наши колеги които не членуват в него разгледахме материалите(28.03.2022) и желаем да си изкажем мнението.

Входящият туризъм в момента е на пауза. Много от външните пазари спряха да правят резервации, а туроператори от Германия вече анулираха програмите си за България. Засегнат е не само външния морски, а и медикъл ,спа и уелнес   туризъм. Като цяло дестинацията България е смятана за рискова и трябва да се вземат спешни и сериозни мерки от Правителство и Общини.

Дори и войната да приключи до месец една част от туристите няма да се върнат. На тях вече са им предложени алтернативни дестинации.

Хотелиерите в Поморие и по морето сме изключително притеснени за летния сезон. Ясно е, че поне за това лято изгубихме туристите от Русия, Украйна, Беларус и отчасти Молдова. Повече тревога буди фактът, че в момента почти изцяло са спрели записванията за ваканции у нас, тъй като навсякъде се тръби, че страната ни граничи с Украйна. Има вече и сериозни анулации от Германия и Великобритания. Пазарите, на които уж ще разчитаме това лято. Част от прогнозите на колегите са, че предстоящият сезон ще е дори по-лош от този през 2020 г., когато пандемията започваше и несигурността беше голяма. Сега военните действия в Украйна могат да доубият българския туризъм, особено ако управляващите не вземат подходящите мерки.

Конкурентните ни дестинации като Турция вече работят за предлагане на още по-атрактивни продукти с помощта на държавата ,областите и регионите , които подпомагат колегите ни там всячески за да се преодолеят негативите и от покачването на цени на ел енергия,горива ,продукти,инфлация. Докато у нас туризмът продължава да е като нежеланото дете.

Сезонът се очертава да бъде “last minute“, със записвания и избор на дестинация  в последната минута и насочваме усилията си изключително към българския сегмент като пазар.

В тези условия и характеристики да се вземат решения за допълнителни плащания от гостите на града ни , във връзка с ползване на туристическа услуга  за по дълъг престой  е нещо което много внимателно трябва да се прецени.

Сдружение на хотели и ресторанти Поморие  направихме допитване до нашите членове, както и до други колеги, чиято дейност ще бъде засегната от въвеждането на „Синя Зона”  и Ви представяме обобщено мнението на бранша:

–  Концепцията  за синя зона е може би подходяща за по голям град, административен, бизнес център или световно утвърдена дестинация която цели отсяване на гостите и търсене на по висок сегмент.

– Със заплащане, няма да се реши проблема за паркиране или ще го реши като допринесе за значително редуциране на притока от автомобили ,но и на гости на града т.е. ако допринесе за събиране на средства от Синя зона, тя ще намали значително другите приходи.Ако се смята че по малкото превозни средства и гости ще  решат проблема , то това е в ущърб на местното население,на хората която се касаят от туризъм и работят в този сектор,на туристическите предприятия в града,лицата които отдават под наем апартаменти и стаи  и Общината с по малкото приходи като цяло. При посещение в пик сезона от 30-35 дни , от един и същи брой туристи и МПС като абсолютна стойност, проблема ще се реши единствено и само с изграждане на нови паркинги и парко- места.

–  Профила на болшинството от гостите които търсят парко място в нашия град(като изключим местното население) през летния сезон,не са търсещи   за час,два или четири(за които да са таксувани).Това са гости които търсят място за своите автомобили за два или три дни и нощи(уикенда),за седмица или десет дни.Примера с градове като София,Бургас,Милано не е подходящ и е несъстоятелен.В Турция и Гърция почти няма такива примери в курортни градчета като нашето ,а  целогодишно таксуване е още по неприемливо, без всякакви издържани мотиви  и ще  направи още по неконкурентна дестинацията ни .

Убедени сме ,че е необходимо да се подобри организацията по паркирането през пиковите 30-35 дни на активния летен сезон и считаме ,че  голяма част от мотивите могат да се реализират с подобряване на тази организация на паркиране по подобие на по добри практики за местните жители и гости на града,с по добра организация на местния обществен транспорт(нашите служители от втора и нощна смяна са лишени от него – и зима и лято),изграждане на инфраструктура от станции  за електро автомобили,разширяване на вело алеите в града и към Бургас и най вече с изграждане на нови и обозначени парко -места и паркинги.

Смятаме, че са твърде малко първоначално обявените 2 и 5 възможни служебни места за обектите,със завишени ценови нива ; че не са взети под внимание различните обекти като големина,приходи,специфика както и техните нужди от места (срещу заплащане)за гости на хотелите ; че не се отчита наличността на служебните ни автомобили и лични подпомагащи дейността ни, както и места които ще са необходими за зареждане.

Нашето становище по тези проблеми  се подкрепя и от местната Асоциация на тур операторите и тур агенти в Поморие.

Надяваме се ,че все пак ще има някакъв диалог и на разумни Ваши решения с оглед на Просперитета на Общината,града,местния бизнес и най вече хората които живеят и работят  в Поморие !

Сдружение Хотели и ресторанти -Поморие

Асоциация на местните тур оператори и агенти – Поморие