ТШ ,,Светулка“- Поморие и ,,Усмивка“-Бургас са номинирани за фестивала „Децата на България 2024“ в Чикаго Илинойс

След изключителния успех на театралните школи ,,Светулка“- Поморие и ,,Усмивка“- Бургас с художествен ръководител-Румяна Кралева през 2022г. във Вашингтон САЩ в Първия фестивал за театър и музика от където се завърнаха с големите награди за най-добър спектакъл, най-добра режисура, най-добра сценография както и индивидуални актьорски награди, отново са номинирани за 2024 г за втория фестивал,, Децата на България“ този път в Чикаго Илинойс.

Трупата на НЧ,, Светлина-1939“ град Поморие е подготвила спектакъл по авторския текст на 16 -годишната Деница Василева спечелила литературна награда с него със заглавие,, Предсказание с пеперуди“. Проектът е иновативен с модерните технологии и фантастичната сценография на Лидия Атанасова. Авторска е и музиката на Теодора Кралева в пиесата .  В историята на самодивите от Змейково е вплетена вълшебната хореография на балетмайстора Габриела Стефанова.  За поморийските,, светулки“ медийната среда изработи Мартина Чачевска , а режисьор е Румяна Кралева.

Валери Петров е поредния избор на ТШ ,,Усмивка“ –Бургас. По дирите на едно писмо и една лъжа тръгват странна дружина от животни- куче, кълвач, костенурка, къртик, мишка и мишлета, за да помогнат да се избави от една лъжа и срама  момченце на име Светльо. Куклите са дело на Лидия Атанасова. Музиката на Георги Минков и режисурата на Румяна Кралева

Децата актьори ще се състезават в конкурсната програма на 30.03.2024 г. в Чикаго под председателството на журито в лицето на Димитър Маринов.

Презокеанското им турне обаче включва редица посещения и гастроли и в други градове.  Предвижда се да посетят Ниагарския водопад, Статуята на Свободата, Библиотеката на Конгреса във Вашингтон. Да изнесат концерти в Генералното консулство на България в Ню Йорк, а наградените трупи ще играят в Ботев Академия на 7.04.2024 г. във Вашингтон. В съпътстващата програма се планират работилници и уъркшопове. Ния Стоянова наша ,,усмивка“ ще представи Бургас в музикалния раздел с песни от Милена Добрева. Да пожелаем успех на децата ! Да се върнат живи и здрави , заредени с впечатления и положителни емоции!

Човекът, който ни откри, повярва в нас, който ни кани и дори прие в дома си през 2022 г е Бойко Антонов. Завършвам с голяма благодарност към него.

Румяна Кралева

Снимки от награждаването и от приема при негово превъзходителство посланика на България Георги Панайотов в българското посолство във Вашингтон 

Изт.: sandman-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *