Честит 80-годишен юбилей на проф. Николай Янев

За жителите на Поморие  Николай Янев е повече  известен  като Ники, капитан Ник,  за по-зрелите граждани  – внук на известния адвокат Зурмал Алексиев от Гуджуковия род, син на учителката по френски Смарагда и юриста Михаил Яневи. Разбира се, знаят го и като най-дълголетния, най-запаления и умел сърфист в Поморие /повече от 40 години на уиндсърфа/,  организатор на десетки международни конференции по математика в Поморие – почетен гражданин на Поморие, което звание носи дълбоко в сърцето си и винаги го споменава с гордост.

Но нека кажем няколко думи за учения Николай Янев, защото Поморие е било неизменна част от неговото формиране като човек, учен и преподавател. От тук е започнал неговият житейски път, а казват – тези години са най-важни.

За научните среди професор Янев е известен като изтъкнат, международно  признат и уважаван математик в областта на Теория на вероятностите и математическа статистика. Той е преподавал в редица университети в страната и чужбина  – Испания, САЩ, Франция, Швеция, Австралия, Русия и др.  Научните му достижения са високо ценени по целия свят, където неговите аспиранти, докторанти и дипломанти вече са станали професори и продължават развитието на неговите научни открития и достижения.

За своята изключителна научна дейност проф.Янев е многократно награждаван с най-високите отличия на Българската академия на науките и на Института по математика към БАН, където е бил директор 8 години. Николай Янев е професор доктор хонорис кауза на Софийски университет “Климент Охридски” и на Университета на Екстрамадура, Испания – изключително признание за научни достижения и принос в световната наука.

Неговите научни постижения са признати навсякъде по света, с висока степен на цитируемост и публикации на научни трудове в най-престижните научни издания в чужбина. Но може би сред неговите най-важни приноси е дейността му като научен ръководител на множество дипломанти, аспиранти, докторанти – нови поколения учени, които от своя страна продължават, развиват и достигат до нови висоти на науката. Неговите “ученици” преподават по цял свят, творят, публикуват в най-престижни международни издания, ръководят факултети, университети – достойни последователи на достоен ментор. Проф. Янев  подкрепя и малките деца, които се увличат по математиката. Наскоро той поздрави 7-годишния Кристиан Николаев от СУ „Иван Вазов“  – Поморие, спечелил златен медал и сертификат от световното състезание „Математика без граници“. Професор Янев въплъщава в себе си всичко, което може да се вмени на народен будите от новото време.

Малцина знаят, че професор Янев освен изтъкнат учен /преподавател и  отдаден сърфист, е и поет – с издадена стихосбирка и множество стихотворения, посветени на близки и приятели. Многостранен талант, отдаден на науката,  той винаги е бил изключително внимателен към своите приятели и съграждани. Всички негови колеги по света знаят за прекрасното място в България – Поморие, защото той винаги и навсякъде с гордост напомня, че е  ПОМОРИЕЦ.

Присъединяваме се към поздравленията  с ПОЖЕЛАНИЯ ЗА ЗДРАВЕ, БОДРОСТ, ПОПЪТЕН ВЯТЪР В ЖИВОТА И НАУКАТА – ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ!