Албена Пенева с ново предизвикателство

albАлбена Пенева от Поморие доказа за пореден път, че е спечелила битката със себе си, след като въпреки неблагоприятните условия за плуване, тя се включи в бургаския плувен маратон от остров Света Анастасия до Моста на централния плаж  с разстояние от 6400 метра. Тя получи своите отличия –медал, грамота и предметна награда – икона на Св.Анастасия от бургаския кмет Димитър Николов, заместника му д-р Лорис Мануелян и народния представител Иван Вълков.

През 2001-ва година, когато  Албена е едва на 41 години, получава тежък инсулт и 3 месеца е в кома. Оттогава е с идентичност „човек с увреждане” и се бори не само с физическите последствия, но и с негативните нагласи на обществото. Започва да призовава хората с проблеми да бъдат силни и да не се отчайват през 2012 г., когато  участва в първите игри за хора с увреждания, организирани от Община Поморие,  където се класира на първо място в плуването и зае второ място в крайното класиране след всички изиграни състезания. От 2012 до  всяка лято преплува  морето край Поморие, последния път на 30 юли 2016 г. тя плува повече от 5 километра за малко повече от три часа. Албена Пенева участва на два пъти в плувния маратон “Галата – Варна”, където мери сили с професионалните плувци при разстояние 4400 м. Поморийката плува четири часа в морските води и не се отказа, докато не преплува цялото разстояние. Тя участва на 9 юли 2016 г. в бургаския  плувен маратон с благотворителна цел от остров Света Анастасия до плажа на нос “Чукалята”, организиран  в помощ на  онкоболни хора.

Това, в което все още не е успяла и се мъчи да покаже на институциите, на бизнеса, на работодателите, че хората с увреждания са равностойни и имат право на достоен живот и най-вече на труд. Дали най-сетне ще стигне до тях?