Архангелова задушница е

sveshtАрхангелова задушница е,  почитат  се душите на мъртвите. Архангелова задушница се отбелязва винаги в съботата, преди големия православен празник Архангеловден.

Във всеки православен храм се извършва панихида за починалите. На този ден се ходи на гробища и се носят свещи, тамян и цветя. Подават се раздавки и се изричат думите „Вземи за Бог да прости”.

На Архангелова задушница, както и на останалите, се правят общи трапези. На тях се подреждат седем ястия, сред които са любимите на покойниците. Възрастните хора разказват, че ако на този ден около нас има мушици или пеперуди, това е знак, че душите на мъртвите са наблизо. Раздавките обикновено се подават на комшии, роднини, близки хора. Може да се подадат и на непознати от съседни гробове.
В раздавката най-често присъстват вино, варено жито, питки (може да са домашно приготвени или купени), агнешко месо, пилешко месо, бонбони, кекс, дребни сладки, плодове и всичко останало, което сте решили да подадете. Можете да включите храна, която е била харесвана от покойника.

Житото е символ на възкресението, докато хлябът и виното – за спомен на Христовата жертва за нас.

На Архангелова задушница е прието да не се работи, да не се върши домакинска работа и да не се пере.