Благой Филипов: Избран съм за председател на Общинския съвет Несебър, не на изпълкома

Г-н Филипов, 6 месеца от началото на годината и 20 месеца от  мандата на местния парламент, какви са измеренията за негова работа?

-Общинският съвет в Несебър е провел 4 заседания за настоящата година и общо 16 от началото на мандата,като са приети 551 решения.Преобладаващата част от тях са взети по предложения от изпълнителния апарат на общинската администрация. Преди гласуването всяко от предложенията е билo обсъдено от съответната  постоянна комисия, като най-натоварени в това отношение са били комисиите по: законност,о бществен ред, местно самоуправление, приватизация и следприватизационен контрол и контол по изпълненияга на общинския съвет, устройство на територията, селско, горско и ловно  стопанство и опазване на околната среда и по общинска собственост, жилищна политика, общински дружества и предприятия.

 

Има ли спрени и прегласувани решения, какво е присъствието на съветниците на заседанията?

-Искам да отбележа, че при провеждането на заседанията се спазват всички процедурни изисквания по изпълнение на дневния ред и, ако въобще се стигало да спиране или прегласуване на решения /има 2-3 такива случая/, то е било в резултат на някаква фактическа грешка в протокола.

Що се отнася до общинските съветници, това може да се види и от протоколите за проведените заседания, публикувани в официалния сайт на Общинския съвет, тогава, когато някой е отсъствал, това е било само по уважителни причини.

 

Каква е политическата физиономия на настоящия Общински съвет?

-Тя се запазва такава, каквато бе в началото на мандата. Най-много са съветниците от групата на МОРЕ, към която принадлежа и самият аз-7. Втори по брой съветници са от ГЕРБ-5, трети-партия “Български социалдемократи”-4, по 2-ма са съветниците от “Либерален съюз Несебър” и политически клуб”Тракия” и 1-Венелин Ташев е независим.

 

Във всеки Общински съвет по презумпция съществуват своеобразни политически полюси ляво-дясно, мнозинство-малцинство, които гравитират около някакъв своеобразен център. Как се чувства това през настоящия мандат, Вие може да сравнявате положението преди и сега, тъй като сте втори мандат председател на Общинския съвет?

-Аз не гледам на представителството в местния парламент като ляво-дясно и болшинство и опозиция. Смятам,че съветниците в Общинския съвет са избрани не да политиканстват, а да решават съществуващите и ново възникващите проблеми за по-доброто развитие на общината и нейните жители. Вярно е,че понякога съветниците от ГЕРБ се изживяват като някаква опозиция. Това обаче, което е общовалидно за двата мандата, е гласуването единодушно в 99,99 на сто от случаите при вземането на решения за съпоставимите периоди.

 

-Вярно е обаче и друго. Че по време на самите заседания вотът протича сякаш по някакъв автоматичен режим на гласуване. И доколкото вземането на решения е доминиращо по докладни записки на кмета, то местният парламент може да се смята за едва ли не за някакъв придатък към общинската администрация.

-Някои наистина може да смятат, че това е така. Но то е привидно. Защото по презумпция Общинският съвет е коректив на кмета. И тази презумпция произтича от Конституцията и от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Във всички сфери на общинското развитие, както в предишния, така и в настоящия мандат, несебърският общински съвет, като орган на самоуправляващата се общност винаги е имал и прилагал функцията на коректив на кмета, който е орган на местната изпълнителна власт. Естествено, местният орган на самоуправление е изразявал и безрезервната си подкрепа към кмета при решаването на един или друг проблем с особено важно значение за развитието на община Несебър.

Що се отнася до “автоматизираното” гласуване. То също е привидно. Изглежда така,сякаш напълно безпроблемно. Просто, едно натискане на копчето за гласуване. До там се стига тъй като проблемът преди гласуването е бил “смелен” в съответната постоянна комисия. И не случайно, когато се стига до включване на точки в проекта за дневен ред, което е по изключение, при самото гласуване те да отпадат. Тъй като по тях няма становище на съответната комисия.

И друго. Шеста година съм председател на Общинския съвет и при мен продължават за идват хора, които смятат, че аз съм едва ли не някакъв втори кмет на Общината. И мога да им реша проблема с едно вдигане на телефона или с разпореждане до съответния общински служител.

Аз съм избран за председател на Общинския съвет. Не на “изпълкома”, както все още си мислят някои жители на общината. Пръв съм сред равни. Моето главно задължение е да организирам заседанията на Общинския съвет, който да вземе съответните решения, чието изпълнение е от компетенцията на кмета като орган на изпълнителната власт.

 

-И друг път е ставало въпрос,че в дневния ред на Общинския съвет няма маловажни въпроси, но все пак кои от тях са с по-особена важност за развитието на общината? 

-Несъмнено, това е гласуването за обезпечаването на спечеления проект от Община Несебър за разширението и модернизацията на ПСОВ-Равда на стойност от 98 милиона лв.

Не по-маловажен е и положителния вот по проекта за претоварната станция за отпадъци в района на Равда за регионалното сметище в Братово, за канализацията на Тънково, за рибарските пристанища в Несебър и Равда, за крайморския парк в Равда.

Миналата година на 16 октомври се състоя извънредно заседание на Общинския съвет, на което се гласува единодушно за проекта за реконструкция на пътя Слънчев бряг – Бургас в участъка  Несебър – Равда за изграждане на второ пътно платно, който на територията на община Несебър попада в землищата на Несебър и  Равда и засяга имоти частна, общинска и държавна собственост.

Накрая искам да припомня и за едно по-старо решение на местния парламент от 4 август 1992, което е от особена значимост в най-новата история на града-обявяването на Деня на Успение Богородично за Празник на Несебър.

Възползвам се възможността по случай празника да поздравя всички жители и гости на града и да им пожелая здраве и весело празнично настроение.

                                                                               Интервю на Максим МОМЧИЛОВ