Спим най-зле по време на пълнолуние

Лунният цикъл действително влияе на самочувствието ни, а това се проявява най-вече в проблемите със съня по време на пълнолуние. “Дори когато не виждаме луната и нямаме представа в коя фаза е, тя управлява съня ни. Стигнахме до това заключение чрез метод на наблюдение, “изтриващ” чувството за време у човека”, обясни Кристиан Кайхонен от университета в Базел, Швейцария.

Той и неговият екип са наблюдавали мозъчната дейност и съня на 30 доброволци, прекарали няколко дни в лабораториите, в които не е имало нито прозорци, нито часовници. Когато доброволците си лягали да спят, учените изследвали дълбочината на съня им и следили активността на техните неврони и движението на очите.

След като анализирали данните и ги съпоставили с известните природни феномени, които влияят на биоритъма, учените установили, че участниците в експеримента са спали най-зле по време на пълнолуние.

Доброволците са спали по около 20 минути по-малко и са губели по 5 минути повече, за да заспят при пълнолуние.

Според учените това е свързано с факта, че мозъчната активност по време на фазата на дълбок сън намалява с една трета, предаде Информационна Агенция Кросс.