Бургас – най-добрият град за живеене

Бургас стана „Най-добрият град за живеене в България” за 2012 г. Кметът на морския град Димитър Николов получи приза от президента Росен Плевнелиев.
Класацията се провежда за шеста поредна година и е съвместна инициатива на Дарик радио и в. „24 часа”. В проучването участие взеха 27-те областни града, които бяха оценявани по 29 критерия.
Както всяка година специални награди получиха и градовете, събрали най-много гласове в интернет страниците на двете медии. Читателите на DarikNews.bg също определиха Бургас като града, който предоставя на своите жители най-добри условия за живот. Читателите на в. „24 часа” пък определиха Стара Загора като най-добрия град за живеене през 2012 г.
Бургас получава приза „Най-добър град за живеене” за втори път, като първия беше през 2010 г.
От общо 29 критерия морският град получи максимален брой точки в областите: чужди инвестиции, процент на безработни граждани, бездомни кучета, безплатен безжичен интернет на обществени места, брой денонощни аптеки, хубава главна пешеходна улица, работно време на магазините, близост до курорти. Проблеми за Бургас обаче остават екологичното състояние на града и броят на кражби на автомобили, предаде КРОСС.
Тази година специални призове взеха и още пет града – София за града с устойчиво инфраструктурно развитие, Пловдив за „Арт град”, Ловеч за „Зелен град”, Кочериново за „Малък зелен град” и Трявна за „Красив град”.
Силистра, Видин и Търговище са градовете, получили най-малко точки по 29-те критерии. Репортерите на двете медии събираха в продължение на месеци актуална информация за качеството на живот в 27-те града.

Ето как се класираха градовете:
1. Бургас – 66,5 т.
2. София – 64,5 т.
3. Благоевград – 61,5 т.
4. Варна – 60 т.
5. Стара Загора – 59,5 т.
6. Велико Търново – 57 т.
7. Пловдив – 57 т.
8. Русе – 54 т.
9. Кюстендил – 51 т.
10. Габрово – 52,5 т.
11. Плевен – 50 т.
12. Сливен – 46,5
13. Хасково – 46 т.
14.Добрич – 45 т.
15. Разград – 45 т.
16. Ловеч – 44 т.
17. Ямбол – 44 т.
18.Смолян – 43,5 т.
19. Кърджали – 42,5 т.
20. Враца – 42 т.
21. Пазарджик – 41 т.
22. Шумен – 40,5 т.
23. Монтана – 39 т.
24.Перник – 38,5 т.
25.Силистра – 37,5 т.
26. Видин – 37 т.
27. Търговище – 35,5 т.

15 Отзиви

  1. ГРЕШКА

    Това не е вярно,че Бургас е най-добрият град за живеене.Просто инерцията с която Николов се подмазваше на Борисов и метаните които правеше си оказва влияние.Просто се разходете по едно улица която да не е в супер център и вижте.Кучета,препълнени контейнери и цигани ровещи в тях,полусрутени сгради и улици пълни с дупки като швейцарско сирене.Станах свидетел на това как циганка вадеше карантия от препълнен контейнер и си я опакова в найлонче.УЖАСЕН ГРАД Е БУРГАС!!!

    • Къде е Поморие в класацията?Защо само областни градове участват?

      • Поморие е на последно място.В някоя руска класация може да е по-напред.Доста руснаци живеят тук и през зимата.Какво има в Поморие което да се отчете като нещо което да ни вкара в класацията.Нищо.

  2. Не споделям подобно негативно изказване за Поморие!!!

    • Аз пък споделям мнението,че в Поморие нищо не се случва.Синя зона и сфетофар не са критерии по които,ще станем град за пример.Защо не се ремонтира символа на града стария мостик.Няма пари ще кажат от общината.Да ама не-не може за глупости да отпускат пари а за неща които са символ на града и туристите ги знаят да се пренебрегват.

      • Състоянието на Поморие е огледелен образ на нашите възможности,така че със сигурност причината да не се радваме на високи успехи и признание е някъде в нас самите.Не приемам, в никакъв случай,че само управляващите/Кмет и Общински съвет/ носят вина.Никой не ни ги е натрапил – ние си ги избираме и после вместо да обединим усилия,започваме да “оплюваме”всичко и всеки.

        • Нали това ти казвам,че какъвто градът такива са и стопаните му.В един дом всеки се старае да му е чисто и уютно но това което е общо трябва да е грозно,надраскано или изцапано.Не пазят изобщо това което е направено от някой друг.По лесно е да рушиш.А Алексиев и общ. съвет са тези които трябва да създадат ред и с помоща на полицията да опазят труда на хората.Автомобили на общинската полиция постоянно щъкат насам натам но никой не отиде да глоби тези които превърнаха улиците в кал а и купища чакъл се въргалят по асфалта.А като мине камион по улицата и вдигне прахоляка глей кво става.

  3. Преди 3 години имаше по-широка класация-от около 48 града,и Поморие се класира на 17-то място.
    Сега с новите неща,които Иван Алексиев направи,градът ни може да се качи и по-нагоре в класацията!
    Кметът и екипът му да внимават,че Бургас да не им открадне идеите,след като бе обявено,че ще се построят делфинариум и аквариум (а не в Поморие).Да не вземе Бургас да подслони и филиала на БАН-идеята на Алексиев е той да бъде в Поморие!Бързайте,поморийци!!!

    • Какво направи толкова Алексиев,че да ни качи в класацията.Нищо!

  4. Все повече се убеждавам, колко са неблагодарни поморийците.А какво направи Златанов за 8 години, освен че ни обра и остави дълг от 8 мил. Вие какво си мислихте ,че Иван Алексиев идва на власт с вълшебна пръчица и като каже “Абра Кадабра” всичките (с извинение) лайна оставени от предишните управници ще изчезнат, е Не! Грешна Ви е представата! Замислете се малко и погледнете на нещата по реалистично. Отворете си очите и не допускайте някой да Ви маниполира!

    • Николай Николов

      Теб ако те “маниполират” с някой лев герберастите си трай.Щот видяхме и тяхното управление до къде ни докара.Нямаха програма нямаха нищо.Преди обяд кажат едно следобед друго.Дянков ни показа постната пица,но в края на мандата им от постната пица остана само костилката на гръцката маслина и то сигурно брана от някой български емигрант там.Както Борисов тръбеше,че тройната коалиция е забатачила държавата така и Алексиев отсече,Златанов набълбука общината с 5 млн. и поморийци ще трябва да стягат коланите и да плащат дълга.Дотук добре но аджеба щом има грабеж на тези пари защо не сезирахте прокуратурата господа управляващи(Алексиев тоже) ами си траехте.Да не би да ви беше страх.Нали с тези обещания хората гласуваха за вас и вие Борисов не оправдахте доверието им.Уж нов подход и стратегия за управление а вие старата песен на нов глас.Тук таме някоя корупционна сделчица,някой лобистки закон,Лъчо мозъка беше велик.И постоянното плещене на Борисов за оставка при най-малкото недоволство и отново на избори.Да ама това не хвана дикиш и страната се разтресе от недоволство и стачки.Тук не платили и хоп Борисов дава парите(ама не от неговия джоб).Там му дали лук ама жената имала много златни пръстени-значи е богата.Да била е богата когато вие не бяхте на власт и си ги е купила.Лош матриял.За кучетата телешки пържоли.И още стотици лафове на Борисов които видяха колко е народен,защото говори като тях.Но не мисли за тях.Това беше популиста Борисов.

    • През тези 23 години, както говорят някои, в това число и наши съграждани с къса памет, България претърпя два фалита скъпи мои. За каква благодарност говориш при положение, че за тези години СИ избирахме на два пъти !!! същите мекерета докарали НИ до това дередже, а когато се видя светлина в тунела, на всички Ви се “отвори парашута” и набързо забравихте кого и защо!!! Относно дълга на Общината, той е оправдан, за разлика от заема, който тегли Общината за да го покрие (може би) поради видната неспособност на администрацията да се справи със функциите и задълженията си. Има много промени направени от ГЕРБ в ущърб на гражданите, не само за нас, за цялата страна има опция за бъдещи злоупотреби във всяка една Община благодарение на Закона за Общинската собственост.

  5. Видно е,че”тайно и полека – наръдът порасте на няколко века”/Ив.Вазов “Епопея на забравените”/
    Време е за нова политическа сага – “Неподкупните”!

  6. народът