Валери Еличов: Духът на Пейо Пантелеев е тук, на фестивала „Сцена край морето“

Културното събитие в Поморие „Сцена кай морето 2022“ и през третия ден  отново привлече зрители от всички възрасти и провокира тяхното любопитство да гледат постановки на  младежки  театри от Свиленград, Търговище, Стара Загора, Кюстендил, София.

Весело начало на третия  фестивален ден на ХIV ДЮТФ „Сцена край морето 2022“ в Поморие постави ДТС “Млад актьор” гр. Свиленград, с худ.р-тел Ваня Стефанова. В ранния час на неделния ден публиката изгледа “Объркани приказки в Снежанка и седемте джуджета” , с автор Олег Ковачев.
Цветни, ярки, шарени герои в обърканите приказки, в които много странно се смесиха съвремие и приказност. Създадоха се доста комични ситуации по време на това объркване. Но най-вече се потърси отговор на въпроса: Поучителни ли са приказките? Накрая всички  приказки се оправят, а героите стават добри и мили.

За първи път на  ДЮТФ „Сцена край морето 2022“  се яви Театралната школа към  ОНЧ „Напредък- 1864“ гр. Търговище, с  худ. ръководител Грета Неделчева. Талантливите кукловоди  представиха перфектно етюда „Рио-карнавал“.  Зрителите видяха как куклите танцуват на песни от анимационния филм „Рио“ на ултравиолет и се заредиха с много положителна енергия. Майсторски направен спектакъл, с чувство за хумор и класиране в пространството. Така поморийският фестивал се превърна в един истински Рио-фестивал.

Актьорска студия „Арте“ Ст. Загора, с  худ.р-тел Илчо Димитров представи  “Уестсайдска история“. Автор  Артър  Лоранс. Публиката на ДЮТФ „Сцена край морето 2022“ изгледа съвременната история на Ромео и Жулиета на старозагорската трупа. Влюбените Мария и Тони от пръв поглед се оказват заплетени в лютата битка за територия между техните гангстерски банди. Знаейки, че тази вражда ще доведе до катастрофални последици, Мария изпраща Тони да прекрати битката и завършва със смърт, но фактът, че любовта между тях никога няма да бъде прекъсната се подразбира в края на пиесата. Богатият на човешки ресурс екип на АС „Арте“ от Ст.Загора представи един много енергичен  младежки спектакъл. А въпросът, който  провокира зрителите е -защо живеем все едно, че всеки ден сме във война?

Театралната школа към ОДК Кюстендил, с худ. ръководител Ани Кръстева,  представи  „Сицилия…OKAY” на  Джузепе Спампинато. Младите актьори от Театралната школа към ОДК Кюстендил  заведоха публиката на  „Сцена край морето 2022“ в прекрасната Сицилия, където  всеки гледа да използва пристигналата богата леля, за да уреди положението си  и да се спаси от много беди. Комедиен спектакъл с много движение, музика и  ярки герои. Спектакълът, режисиран от Ани Кръстева, зареди публиката с  положителни емоции. Трайно и ярко присъствие  на поморийската сцена остави Театралната школа към ОДК -Кюстендил.

Театралният състав  „Самодейни таланти“ при НЧ „Климент Охридски“ гр. Ст. Загора, с худ. ръководител Стефан Борисов, представи „Пинокио“. Историята за дървеното човече, което иска да стане истинско момче се играе по цял свят вече цели 139 години. Изигра се и на сцената на НЧ „Светлина 1939“, където младата публика изгледа вълшебната приказка на Карло Колоди. Може ли от дърво да стане човек, се питаха малките зрители и разбраха, че ако има сърце, което да тупти и тази същност много лека дели дървото от човека. Детската театрална трупа игра с въображение и много вдъхновение.

Актьорска студия „Арте“ гр. София, с  худ.р-тел Илчо Димитров,  закри 14-то издание на фестивала в Поморие с  пиесата „Лари Томпсън – трагедията на една младост“ от Душан Ковачевич. Една пиеса за днешния ден и чудесен завършек на поморийския фестивал, с един голям ПОКЛОН към артистите за всеотдайността им към театъра. От абсурда на сапунените сериали до абсурда на ежедневието, от познатите ни балкански ширини до далечните брегове на Австралия, от близкото минало към фантастиката на бъдещето.  И публиката запомни, че каквото и да става, SHOW MUST GO ON! ШОУТО ТРЯБВА ДА  ПРОДЪЛЖИ и ще продължи догодина с 15-то издание на  ДЮТФ „Сцена край морето 2023“

На закриването председателят на журито Валери Еличов благодари на актьорите, на публиката, на организаторите на театралното събитие. Той каза: „Години беше тук на фестивала  Пейо Пантелеев – актьор, режисьор, художник, поет, който много обичаше децата, писа с любов за тях и  работи всеотдайно. Неговият дух и сега е тук за да ни подкрепя.“ АПЛОДИСМЕНТИ ЗА ПЕЙО ПАНТЕЛЕЕВ!!!