Посланието на ДЮТФ „Сцена край морето 2022“: Обичайте се, не се наранявайте!

Посланието през втория ден на ДЮТФ „Сцена край морето 2022“ в Поморие: Обичайте се, не се наранявайте“ беше обобщено от представените 8 театрални пиеси  по текстове на Дамян Дамянов, Станислав Стратиев,  Карло Голдони, Уилям Шекспир, Алън Милн, Рома Майо и Людмила Разумовская. Имаше и 2 авторски спектакъла, единият специално направен като обещание от миналогодишния фестивал „Сцена край морето“

Вторият фестивален ден на ХIV издание на фестивала в Поморие започна много вълнуващо с  Вокално-театрална формация гр.Шумен, с худ. р-тел  Диана Колева, която представи „Легенда за побитите камъни“. Авторски спектакъл на Катя Добрева и Диана Колева. Създаден, като дадено обещание  на миналогодишния фестивал. Тогава журито на „Сцена край морето“ забелязва и отчита музикалния потенциал на формацията и това провокира членовете на екипа, които сами създават текста и музиката на „Легенда за побитите камъни“. Работата по мюзикъла е свършена през тази година и на 14-то издание на театралния фестивал в Поморие той бе представен. Много раздвижен, с голяма пластика, музика, песни и танци. И в същото време актуален с темата за властта, която се дава на мъдрите, а не на алчните. И много приказен, с отдаването на Посейдон на божествените сили на обикновено момче- на  Никола, който се влюбва в Зорница.  И с  това, че прави избор, когато се отказва от безсмъртието , в името на любовта. Посланието на спектакъла е в човеколюбието. Председателят на журито Валери Еличов бе силно впечатлен от хармонията на работа на екипа от малки и големи като възраст. Художественият ръководител на шуменската формация Диана Колева сподели, че четирима от големите вече напускат  Вокално-театралната формация и на „Сцена край морето“ в Поморие бе тяхната последна изява с трупата. Това са Петър Ванев, Жанет Иванова, Марина Христова и Елена Добрева. Част от тях ще кандидатстват актьорско майсторство и режисура.

Театралната школа при ОДК Кюстендил, с худ.р-тел Ани Кръстева, представи кукления спектакъл„Ябълково –змейска приказка”-   с  автор  Румен Николов по мотиви от приказката за „Тримата братя и златната ябълка“. Това е едно от най-забавните и сериозни представления на театъра. Интерактивен спектакъл, който взривява представите за приказката. Змеят е добър, а хората са лоши. В историята се разказва за това как хората  от алчност и несъобразителност се качват на главата дори на змея. Представлението е забавно и за големите, и за малките. Музиката е част от богатството на спектакъла с кукли.  Представлението иронизира клишетата и слага живота в рамката на самотата и нейното преодоляване.

ДЮТ “Арти“ при Тракийско Дружество „ Капитан Петко Войвода“ гр. Варна, с худ. р-тел Даниела Стойчева, представи комедията „Възелът на любовта” по пиесите „Рибарски свади“  и „Мирандолина“ на Карло Голдони, и „Дванайста нощ“ и „ Сън в лятна нощ“ на Уилям Шекспир. Оказа се, че възелът е най-стегнат, когато  е завързан от света около нас. А възелът на любовта е опасен, жесток, безмилостен, но и прекрасен. Сценарий, постановка и сценография на спектакъла: Даниела Стойчева. Музика:Александър Павлов. Председателят на журито Валери Еличов попита риторично колко ли от 13,14-годишните знаят за Шекспир и Голдони, колко от тях могат да играят на сцената по този начин,  рецитирайки стиховете на Шекспир. Похвали  трупата на Варна, че те вече могат да играят по този текст, могат да го чувстват, и да вървят стъпка по стъпка занапред. Високото ниво на  тяхното изкуство показа високо качество на личности. Това, което направиха  младите актьори, е да  възпитават. Възпитание в любов, човечност, хармония. За да може омразата, агресията, злобата да намалеят и отношенията между хората да става на друго, по-качествено ниво.

Театрална Студия “Хвърчащите хора” към Военен клуб гр.  Сливен, с  худ.р-тел Вяра Начева, представи поетичния спектакъл „Към себе си“,  автор Дамян Дамянов
Любими стихове от любим поет, роден в Сливен. Колос на българската поезия – с уникално място в нейното най-високо лоно.  Чрез стихотворенията на Дамян Дамянов, които прозвучаха на сцената на НЧ „Светлина 1939“, всеки от публиката достигна до своята собствена изповед. Защото поезията на Дамян Дамянов е ту нежна като полъх на вятър, ту пареща като болка. Но всичко в нея е толкова искрено, истинско и вълнуващо, толкова съкровен вопъл на душата, че докосва всекиго. Актьорските изпълнения, пресъздаващи бликащите емоции, образи и символи на поета връхлетяха като ураган в залата и настана голяма тишина. Всеки стоеше безмълвен и преживяващ чутите много силни текстове. Толкова въздействащ  и силен спектакъл направиха младите „Хвърчащи хора“ от Сливен. Журито оцени високо умението на актьорите да говорят в стих. А ръководителката на театралната студия Вяра  Начева благодари на организаторите за приема в огромното театрално сърце на фестивала „Сцена край морето“

Актьорска студия „Арте“ гр. София ,  с худ.р-тел Илчо Димитров  представи комедията „Балкански синдром“. Театралната класика от Станислав Стратиев разкри чрез забавен сюжет някои от най-характерните черти на нас, българите. Изкарва на показ  тези наши не толкова положителни качества от края на 80-те години на миналия век, които обаче не сме преодолели и ги виждаме и днес. Героите от спектакъла се втурваха на сцената на театъра – ей такива хора, у които бушуват такива страсти, че да се чуди човек откъде се вземат. Защото в живота ги няма. Или пък ги има? Качва се българинът на „сцената“ на живота  и си казва проблемите: едно чува, друго вижда; за да оцелее  прави „вятър“  и то много силен „вятър“; ядосва се предварително  за неслучили се събития, такива, които са само в главата му; винаги другите са му виновни; едно пише на теория, друго  показва на практика и още, и още. Актьорска студия „Арте“ гр. София се представя за поредна година на фестивала „Сцена край морето“. Художественият ръководител Илчо Димитров  обича фестивала в Поморие и споделя, че му е любимият  и винаги идва с удоволствие. Прекрасна игра на актьорите от Актьорска студия „Арте“ гр. София, които получиха заслужени бурни аплодисменти.

 ДТГ „Таралежчета“ към  ОУ “Св.Св. Кирил и Методий” гр.  Силистра, с  худ. ръководител Петър Чапкънов,  представи „Мечо    Пух”  по Алън Милн Автор -Александър Павлов. Жизнерадостната история за мечето и неговите приятели е любима на всички деца по света. Приключенията на Мечо Пух, Прасчо, Заека, Йори  и Бухала отведоха в света на приятелството и  малките зрители на „Сцена край морето“. Забавните истории с мечето  показаха,  че  приятелството и  протегнатата ръка-това са чудесата на живота. А от всяко малко чудо става голяма чудесия.

Театрална школа “ Жест“ към  Център за подкрепа на личностно развитие гр. Ст.Загора, с худ. р-тел Светла Тодорова,  представи на ХIV ДЮТФ „Сцена край морето 2022“ в  Поморие спектакъла “Следобедни игри“, с автор Рома Майо. На сцената се показа една игра, която носи горчиво познание на своите малки участници, сблъсквайки ги със света на възрастните без обяснение, натиквайки в лицата им унижението, насилието, сексуалността и смъртта. Публиката стана съпричастна

Смислена пиеса, задаваща много въпроси: Насилието  неизменна част ли е от човешката природа? Могат ли децата да бъдат агресивни от малки, играейки си дори? Те  отражение ли са на своите родители? Или на другите възрастни? Познанието за добро и зло винаги ли отговарят на универсални категории? Толеранти ли сме към различните от нас? Безучастни ли сме към насилието в нашето ежедневие? Нараняваме ли близките си? Обичаме ли ги? Това са само малка част от многото въпроси, които “Следобедни игри” зададе, но и тревожно прехвърли в днешния свят.   Разбра се, че животът няма повторение и шанс за реванш. Затова посланието на Театрална школа “ Жест“ беше ясно:  Обичайте се!

ДЮТ “АРТИ“ при Тракийско дружество „ Капитан Петко Войвода“ гр.Варна, с  худ. р-тел Даниела Стойчева, закри втория фестивален ден  с пиесата „Скъпа Елена Сергеевна“ от  Людмила Разумовская. Разтърсваща драма за житейския избор на младите хора. Група абитуриенти са изправени пред дилемата дали  да реализират  мечтите си   с цената на морални и нравствени компромиси,  или да запазят „ чистите си лица“, въпреки очакващите ги трудности. Сблъсък на възвишените идеали с реалността, в която царят прагматизъм, порочност и фанатична жаждата за власт . Въпреки че е писана през 70-те години на миналия век, това е актуална пиеса за днешния ден.

Така завърши и вторият ден на фестивала „Сцена край морето“ – с много силна драматургия и изключителна актьорска игра, въздействаща до степен, че  да остави публиката  без дъх.

Програма на 3.07.2022 г. /неделя/ продължава, входът  е свободен: