Виното на сезон зима 2015 г. е от „Черноморско Злато“ – Поморие

Вино на сезона

Три от четирите участвали в конкурса „Винен индекс“ вина от „Черноморско Злато“ -Поморие грабнаха наградите „Вино на сезон зима 2015 г.“ Арте Анте Каберне Совиньон и Salty Hills Каберне Совиньон, Мерло, Сира и Каберне Фран си поделиха първото място в категория червено, а Salty Hills Шардоне, Совиньон Блан и Вионие, в категория бяло. Четвъртото вино на Златото, участвало в конкурса, Вила Марвела Каберне Фран получи сребърна звезда.

Призовете бяха присъден на четвъртия кръг на конкурса “Винен индекс”, който се проведе в дегустационната зала на Националната лозаро-винарска камара. Престижният конкурс се организира от Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки с партньорството на Националната лозаро-винарска камара и Софийската търговско-промишлена камара.

В специална дегустация “на сляпо” специалисти технолози, енолози и един международен съдия отличиха три от четирите проби на Златото. на “Черноморско злато” – Поморие, реколта 2013. То получи 86 от общо 100 точки.

„Черноморско Злато“ – Поморие грабна наградата „Вино на сезона“ и на летния кръг от конкурса с Golden Rhythm Шардоне.

Според регламента на конкурса в края на всяка година вината, които са се представили най-добре, участват във финален кръг за определяне на “Вино на годината” в категории червено, бяло и розе, “Винарна на годината” и “Технолог на годината”.

Призът „Вино на сезона“ не е първият успех на Арте Анте Кабере Совиньон. Това е единственото българско вино, което се продава в ресторант с три звезди „Мишлен“ в Лас Вегас. Когато опитва еликсира от Поморие, един от най-известните сомелиер в света Габриеле Бабини препоръчва на френския шеф Жоел Робушон да постави това вино във винения си лист редом с най-елитните световни