В Поморие ДСБ реши да напусне управлението

ДСБ сваля политическото си доверие от правителството и напуска управлението. Това реши националното ръководство на партията на съвещанието си в Поморие в събота. Петър Москов обаче подава оставка от зам.-председателския пост на партията и остава министър.
След петчасово заседание Радан Кънев излезе и съобщи пред журналисти решението: “ДСБ подкрепя решението на лидера на партията за снемане на политическото доверие от правителството и напускане на парламентарното мнозинство в 43-ото народно събрание поради отказа на партия ГЕРБ от договорения вариант на конституционни реформи и бламирането на Христо Иванов като правосъден министър,съобщава в. 24 часа. ДСБ подкрепя провежданите реформаторски политики от д-р Петър Москов и във връзка с решението му за оставане на поста, прие оставката му като зам.-председател на партията.” Радан Кънев и Петър Москов бяха рамо до рамо при обявяване на това решение и коментираха, че всякакъв опит да се всее раздор помежду им ще бъде безуспешен. „Опитите между мен и Петър да бъдат вкарвани интриги ще бъдат също толкова неуспешни, колкото и в миналото, отрече Кънев. Колкото и досега”, като рефрен повтори Москов.
„Не е лесно да се стигне до такова решение, както в едната, така и в другата му част и беше наистина след тежки дебати, в които участваха всички членове на ръководството, всички народни представители. Изслушахме всякакви мнения, дори самата формулировка ни отне доста време”, разкри Радан Кънев, който бе видимо развълнуван, докато огласяваше решението, написано на ръка върху лист от бележник.
Кънев заяви, че не може да коментира в този момент дали ще има разцепление в РБ. Неведнъж съм казвал, че след провала на конституционната реформа залогът, пред който е изправена страната е по-голям от единството на една партийна коалиция, допълни той.
Ние сме направили много компромиси, взели сме много тежки решения в името на малко неща – на това България да не се управлява от кадрите на тройната коалиция и кабинета „Орешарски” и тези, които потопиха КТБ и България да проведе конституционна реформа. Когато тя се спира с гласовете на същите тези хора всички наши основания за подкрепа на правителството пропадат, мотивира се лидерът на ДСБ.
„Благодаря на ДСБ за изразената подкрепа. С решението си вярвам, че правя така че лишавам от всякакво възможно алиби всеки един от тези, които от първия ден на влизането на ДСБ в управлението искаха унищожаването на мнозинството, унищожаването на управлението, спирането на възможността за провеждане на реформи навсякъде, където са възможни”, коментира Петър Москов.
Той подчерта, че при така взетото решение на неговата партия той не може да продължи да е зам. председател, но продължава да бъде член на ДСБ.

1 коментар

  1. Работа по места, а не централизация!Тръгнахте добре с РБ, но се позовавайте на старите мъдрости, не на доверие което е предначертано и то от тези, които Ви искат сломени и на "колене".
    Оставка на правителството, разпускане на парламента и нови избори, но не с този Изборен кодекс и не с този ЦИК!!!