В ход са проучвания на терени за изграждане на нова спортна зала в Поморие

В първите дни на 2024 година стана ясно, че е одобрен проект на Община Поморие за изграждане на многофункционална спортна зала чрез финансиране от държавния бюджет на Република България по инвестиционна програма за общински проекти.

С мисъл да се продължат хандбалните традиции в града на същото място, на което са създадени, за изграждане бе предложен теренът на настоящото хандбално игрище. Отново в тази връзка Кметът Иван Алексиев направи и предложение новият спортен обект да носи името на основоположника на хандбала в Поморие – „Щерион Василев – Щерцата“. 

Предвид разположението и историята на това място, където до 1906 година е бил разположен изгорелият храм „Света Богородица“, вече са предприети прединвестиционни проучвания. Паралелно с това се проучват и още няколко терена, подходящи за изграждане на подобен спортен обект, съобщават от Община Поморие.

Най-важното е, че сме защитили проекта и имаме осигурени средства, с които да изградим още нещо много важно за жителите на Поморие и най-вече за децата. Къде ще бъде построена тази спортна зала е решение, което ще бъде взето съвместно с поморийци. Щом приключим с проучванията на отделните площи, ще инициираме и обществено обсъждане, на което ще бъдат представени различните варианти.“, каза кметът на община Поморие Иван Алексиев. Той внесе яснота и по отношение на другия проект за Арена „Чайка“, планиран за строителство в района на бившата ЖП гара: Намеренията ни не са се променили. Тя ще бъде изградена, но процедурата по разделянето на имота все още не е приключила, тъй като в тази делба освен общината има още няколко юридически лица.

По повод дискусиите, развили се в социалните мрежи на тема За или Против изграждане на зала върху хандбалното игрище, кметът коментира още: Да подлагаме всяко начинание под съмнение и да не правим нищо е най-лесно. Но ние не търсим лесното, ние търсим начини да си свършим работата добре и търсим диалог с хората. Ще съгласуваме проектите с гражданите и вярвам, че след толкова години най-накрая Поморие ще има нова тренировъчна зала.

1 коментар

  1. Има съществени несъответствия!
    Проекта би следвало да включва и терена върху, който ще се изгради спортната зала, а такъв проект на това място не е подложен на обществено обсъждане! И, не само това.
    Община Поморие ще предостави ли на обществеността подадения към Държавата проект? Макар, и със закъснение! Държавата ще публикува ли въз основа на какво одобрява нещо, за което никой не знае?
    Оставям на страна факта за историческото наследство, което има това място за Християните, макар и умишлено потъпквано от политиците през десетилетията! Богохулство е меко казано да “намериш” средства за изграждане на спортна зала, но не и да възстановиш едно архитектурно бижу за времето си! Но, иначе се имаме за големи Християни.
    Община Поморие преди година и половина представи проект за спортна зала, която няма как да бъде изградена на това място!
    На последно място бих искал да запитам… Защо не искаме да разкрием Историята си за пред света, а искаме да я довършим, както е сторено през десетилетията?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *