ГЕРБ: Акценти от политическата програма за развитие на Бургаска област за мандат 2013 – 2017 г.

 

 

* Всички акценти, заложени в регионалната програма на ПП ГЕРБ за Бургаска област, са свързани с нови работни места, увеличение на доходите на местните хора, по-чиста природа, по-добър начин на живот  и нова визия за населените места

 

 

ЗА ОЩЕ ПО-МОДЕРНА И БЕЗОПАСНА ИНФРАСТРУКТУРА

 

 

– Изграждане на пътен възел „Запад” (Товарна гара – Крайезерна). Проектът е за над 20 милиона лв. и е от изключителна важност за града, защото ще изведе тежкия трафик от него.  

 

– Доизграждане на четирилентов път „Бургас – Слънчев бряг” – в момента се извършват довършителните дейности по отсечката „кв. Сарафово – Поморие”.

 

– Заключителен етап от изграждането на обходния път „Малко Търново – ГКПП – Малко Търново”. С този проект цялостно ще се завърши пътят Бургас – ГКПП Малко Търново; ще отбие трафикът на МПС-та, който сега преминава през града и създава неудобства на гражданите, ще допринесе за инфраструктурното, икономическото и туристическо развитие на Община Малко Търново.

Изграждане на пътна връзка с автомагистрала ,,Тракия” до гр. Българово. Така ще се осигури връзка между пътуващите по основната пътна артерия и градовете, които останаха в страни от нея.

 

– След като реконструирахме основните пътни артерии в областта продължаваме с останалите републикански пътища в региона, които не са в добро състояние.

 

Реконструкция и изграждане на нови автогари и ж.п. гара с европейски облик на територията на община Бургас.

 

– Реализиране на шумоизолираща стена между Летище Бургас и кв. Сарафово. Вече е постигнато тристранно споразумение за изграждане на съоръжението, за което жителите на кв. Сарафово настояват от години.

 

– Доизграждане на ж.п. линията сръбска граница – София – Пловдив – Бургас и Свиленград.

 

Свързване на Черноморските общини с велоалеи и подкрепа за прилагане на велополитики на местно равнище.

 

 

ПАЗИМ БУРГАСКА ОБЛАСТ ЧИСТА И КРАСИВА

ПО-ЧИСТИ ВОДИ ЗА ЧЕРНО МОРЕ

 

Доизграждане на канализация в населените места – гр. Българово, кв. Банево, кв. Ветрен, кв. Крайморие, Горно Езерово, к-с „Меден рудник” и кв. Сарафово. Изграждане на канализация в населените места – с. Рудник, мин. Селище Черно море. Така всички населени места на територията на община Бургас, с население над 2000 е.ж., ще бъдат оборудвани със съоръжения за отвеждане и пречистване на отпадните води.

 

Реализиране на най-мащабния проект на територията на община Несебър на стойност над 90 млн.лв. за пълен воден цикъл на Несебър, Слънчев бряг и близките населени места, разширяване на ПСОВ Равда и осигуряване на дълбоководно заустване на пречистените води.

 

– Изграждане на ВиК и пречиствателна станция в Созопол. С осигурените 75 млн. лв. вече започна строителството и ще бъде решен най-големия проблем с давност от над 20 години на Созопол и Черноморец с израждане на ПСОВ с капацитет 64000 е.ж. и дълбоководно заустване за опазване водите на Черно Море.

– Реализиране на най-мащабния проект на територията на община Поморие на стойност над 90 млн.лв. за пълен воден цикъл на града, разширяване на ПСОВ и осигуряване на дълбоководно заустване на пречистените води.

 

– Изграждане ПСОВ и разширение и модернизация на ВиК мрежата на град Айтос.

 

– Изграждане на ПСОВ Ахтопол и доизграждане на ВиК мрежата на Царево

 

Реконструкция и модернизация на ПСОВ Китен – Приморско и доизграждане на ВиК мрежата.

 

Разширение и модернизация на ВиК мрежата в Средец

 

– Изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води и улична канализационна мрежа в град Карнобат.

– Изграждане на нов водоем и захранване с вода на новия квартал „Юг” на Обзор.

Доизграждане на регионалната система за управление на отпадъците, обслужваща 9 общини на стойност над 40 млн. лв., с което на 100% област Бургас ще постигне съответствие с екологичните изисквания за модерно и ефективно третиране на твърдите битови отпадъци.

– Доизграждане на претоварна станция в Община Несебър като част от регионалната система за управление на отпадъците.

– Доизграждане на претоварна станция за твърди битови отпадъци в Карнобат като част от цялостната регионална система за управление на отпадъците

 

– Доизграждане на модерно депо за отпадъци и съоръжения за отвеждане и пречистване на отпадните води в община Малко Търново, с което ще се осигури модерна базисна инфраструктура, услуги за населението за минимум 30 години напред и опазване на уникалните природни дадености на Странджа.

Предоставяне на безвъзмездни средства за саниране, с цел намаляване на битовите сметки до 60% чрез мащабна програма за енергийна ефективност на жилищните сгради.

 

 

ТУРИЗМЪТ –  ОТРАСЪЛ № 1 ЗА РЕГИОНА

 

 

– Отправяне на официално искане към министър-председателя на Р България за обособяване на самостоятелно Министерство на туризма.

 

– Търсене на нови алтернативи за допълнително облекчение на визовия режим за туристи от Русия, Украйна и Беларус.

 

– Изграждане на Морска гара и Зона за обществен достъп на Пристанище Бургас. Реалната работа започна, а през октомври 2013 г. се очаква да акостира първия круизен кораб с 2000 пасажери на борда.

 

– Грижа за културното наследство и продължение на политиката за инвестиция в археологията.

 

Запазване на преференциална ставка на ДДС за туризма

 

РИБАРИТЕ – ГРИЖА ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОСНОВНИЯ ПОМИНЪК

– Изграждане на рибарски пристанища с европейска визия в кв. Сарафово, Поморие, Приморско и Царево. Това става възможно, след като народните представители от 41-вото НС промениха Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата.

 

Изграждане на мостик за нуждите на всички рибари и местно население и за опазване на бреговата пясъчна ивица в Обзор.

 

– Входиране на предложение за категорична отмяна на опцията за въвеждане на касови апарати за рибарските лодки.

 

 

ОЩЕ ПО-ДОБРИ УСЛОВИЯ ЗА НАШИТЕ ДЕЦА В ДЕТСКИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ И УЧИЛИЩЕ

 

 

Изграждане на нови детски градини и ясли за градовете и комплексите, където населението се увеличава (по примера на ОДЗ „Надежда” в ж.к. „Меден рудник”).

– Продължаване на мерките за енергийна ефективност за училищата и детските градини на територията на областта. Вече са спечелени средства от Международен Фонд Козлодуй за саниране и рехабилитация на бургаските училища: ОУ “Найден Геров”,  СОУ “Петко Росен”, ПГТ “Проф. Д-р Асен Златаров”, СОУ “Добри Чинтулов”, ГЧЕ “Васил Левски”, OУ “П.К. Яворов”, ОУ “Иван Вазов”, СОУ “Димчо Дебелянов”, СОУ “Константин Петканов”, както и за детските заведения ДМСГД “Вяра, Надежда, Любов” и ОДЗ № 8 “Брезичка”.

 

МОДЕРНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ГРИЖА ЗА ХОРАТА

 

 

– Допълнително осигуряване на високотехнологично оборудване за здравните заведения в областта. В Бургас ще бъде изграден Комплексен онкологичен център с линеен ускорител.

 

– Създаване на нормативна база за разкриване на Центрове за здравни грижи и индивидуални практики. Осигуряване на дългосрочни грижи за възрастни хора. Развитие на система от заведения за долекуване, продължително лечение и възстановяване.

 

Увеличение на финансовата подкрепа на майките и семействата с деца.

 

– Над 15 нови социални услуги на територията на областта.

 

 

СПОРТЪТ – ДОСТЪПЕН ЗА ВСЕКИ И КАТО ВЪЗМОЖНОСТ ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЛАСТТА

Изграждане на спортна зала на мястото на бившите казарми в к-с „Изгрев”. През мандата на ПП ГЕРБ теренът е безвъзмездно прехвърлен от държавата на Община Бургас. Вече има проект за изграждане на зала „Арена” с 8000 места. Всяко едно международно състезание ще привлече хиляди хора, които ще отседнат в нашата област.

Изграждане на ново спортно училище, със съвременни съоръжения за тренировки, на територията на ж.к. „Меден рудник”.

– Цялостна рехабилитация на спортните зали в Бургас – „Младост”, “Бойчо Брънзов” и “Черноморец” в кв. Ветрен. Ремонтни дейности и изграждане на нови зали на територията в региона.

Изграждане на нови спортни игрища на територията на областта със свободен достъп.

 

ПОДАВАМЕ РЪКА НА МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС

 

– Стимули за млади хора за създаване на собствен бизнес  с европейско и държавно финансиране.

 

– Подкрепа на младите фермери и подпомагане на традиционните български производства.

 

– Запазване на 10 % плосък данък.

 

– Възстановяване на ДДС в срок от 7 дни за изрядните фирми.

 

– Законодателни промени на база предложения от Регионалната занаятчийска камара.  

 

* Регионалната програма на ПП ГЕРБ е отворена за предложения от страна на гражданите.

 

3 Отзиви

  1. zainteresovan

    Само в Бургас ли ще се изграждат гари и спортни зали?В Поморие кой ще изгради така чаканите спортна зала и автогара?
    Ние също очакваме изграждане на изкуствените острови и на модерно пасажерско пристанище!В противен случай Поморие ще загине като град!

  2. ”- Възстановяване на ДДС в срок от 7 дни за изрядните фирми”

    Колко ‘изрядни’ фирми биха се появили тогава… Не само ще се реализират проекти за стотици милиони въпреки предстоящият да се завърне бюджетен дефицит, но и ще връщат един от около 20-те основни пълнителя на държавната хазна. Има ли човек, който да повярва на това?

  3. В частта за здравеопазване е ясно,че поморийската болница загива и скоро ще бъде закрита.Ще се пътува до Бургас защото там са специалистите и условията за благополучно оздравяване на пациента.Тук в нащата болница можеш да влезеш здрав и да излезеш болен.