ГЕРБ-Бургас: Общините са изправени пред криза заради сметките за ток

„Община няма как да фалира, но има две възможности – или да не си плаща сметките или да ги калкулира в увеличение на данъците, което няма как да стане. Очакванията към новото правителство бяха много, но само с усмивки държава не се управлява. Това се усеща на гърба на всеки български гражданин с растящата инфлация, сметките за ток. А общините вече са влезли в нарушение на закона – няма как да покриват от други бюджетни средства прекаленото увеличение на сметките за тока“. За това алармира областният лидер на ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев на брифинг в централата на партията в морския град. На нея присъстваше народният представител Деница Николова, както и кметове на Айтос, Приморско, Царево, Поморие – Васил Едрев, д-р Димитър Германов, инж.Георги Лапчев и Иван Алексиев, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ-Бургас. Те показаха анализи на база сметките за ток на общините за 2020 и 2021 г.

Кметът на Поморие бе категоричен, че цифрите са фрапантни. „В момента е модерно да имаме Министерство на иновациите, но в общините сме принудени да минем на ръчно управление. Каква е нашата иновация – общината на ръчно управление на уличното осветление. То е 70% от разхода за електроенергия на една община. Ако го спрем, ще се повиши рискът от увеличаване на престъпността. В момента МВР е ангажирано да лови кметовете-престъпници и няма да има време да лови обикновените“.

Алексиев посочи и конкретни примери с детски градини и училища. „Не може да не отбележим и голям парадокс. Декемврийската фактура за детските градини, която получихме в началото на 2021 г., е за потребление от 41 000 кВтч. Във фактурата за същия период от тази година имаме 35 000 кВтч, т.е. по-малко потребление. Стойността за края на 2020 г. е 10 250 лв. за детските градини, а в момента е 23 200 лв. или средно с 226% увеличение“.

„3 дни поред експерти излизат и казват как кметовете не могат да си направят сметките. Нашите излизат, но на държавата и правителството не. Ноември имахме парламентарни, а не местни избори, И избрахме редовно правителство, защо кметовете сме виновни за всичко в държавата? По разпореждане се влиза на проверка и с показания на 2 свидетели се образуват досъдебни производства Това промяна ли е или изчегъргване? , категоричен бе поморийският кмет, а колегите му споделиха сходни примери.

Те посочиха, че министър Нинова е обявила 30% увеличение за общините за капиталови инвестиции, за да си платят и увеличените сметки за тока. „Това е несериозно. С целева субсидия не може да се плащат текущи разходи“, коментираха кметовете от област Бургас. Община Поморие се оказва и извън списъка за обща изравнителна субсидия заради 120% събираемост на приходите.

Деница Николова акцентира върху предложението на ГЕРБ, внесено в енергийната комисия. „То е правителството да въведе компенсаторен механизъм в пълен размер за някои небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар. компенсации за болници, общини, училища, храмове за вероизповедания, да хванем всички общини“.

Бургаският депутат коментира, че цените на тока за декември 2021 г., спрямо декември 2020 г., бележат повишение между 2,5 и 5 пъти. „Драстичен случай е община Малко Търново, където токът през 2020 г. е бил малко над 9000 лв., а сега за месец декември е 49 000 лв.. Ситуацията с община Средец – от 19 000 лв. скачат на 50 хил. лв“.

Николова алармира, че се работи и без евросредства. „Вече сме втора година на програмния период, а нямаме нито 1 усвоено евро. Сега можеше сега да ги зползваме за бизнес, за общините и проекти за енергийна ефективност. Според европейското финансиране до 2027 г. трябваше да усвоим 50 милиарда лева. Инвестицоният климат на бизнеса е занижен – всички мерки на предходното управление вече са под нулевото равнище. Няма приет държавен бюджет, работим с хипотеза на разходи 1/12 от този на 2021 г“, сподели народният представител.

Димитър Бойчев допълни, че големият парадокс е, че пари в енергийно-производствените предприятия има. „В момента те генерират свръх печалби, които не са предвидени в техните бюджети, когато тези пари не се преразпределят адекватно – декември и януари месец няма компенсаторен механизъм, а дори да го има февруари – няма да е достатъчен. Излиза министърът на енергетиката и казва, че нямало как общините да не си платят тока. Това е неадектватно, той в България ли живее?“.

От ГЕРБ засегнаха и темата за 61 млн. лв. за ВиК дружествата. „За тях помощта е на 100%, за да си платят тока. Правителството се крие зад кметовете и казват, че въвеждаме режим на тока, а отпускат държавна помощ за Вик дружествата. С нея правителството прави така, че да нямаме водна криза. Това е истината – панически ход на правителството“.

Кметът на Царево, инж. Лапчев посочи, че от април детските градини стават безплатни. „Вместо да има компенсаторен механизъм, общините ще плащат още повече. Като се лишим от такси, ще стане още по-скъпо. Но ще има ли дотиране от държавата, това не е ясно, а трябва да го заложим в бюджета. Какво да правим със социалните патронажи – цените на стоките са увеличени. Какво се случва с туризма – нищо не се прави и не се случва с концесиите. Проблемът е всеобщ и ще се налагат икономии.