Ден на детето

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година. Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони. По-късно неговата инициатива е продължена, като  в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

За Деня на детето в Поморие за днешния 1 юни са организирани редица  инициативи за деца. Още сутринта,  на площад “Св.Св.Кирил и Методий” възпитаниците на ОДЗ „Детелина” изнесоха празничен концерт. Всички деца  се забавляваха с песни, танци и получиха много награди.

6

В салона на читалище “Просвета-1888″ , Детска театрална студия „Светулка” при НЧ „Светлина- 1939”гр.Поморие,  представи спектакъла „Любовта е солена”.

4

По случай детския празник, Ротари клуб Поморие и тази година  организира  състезание за майсторско колоездене, в което взеха участие деца на възраст от 5 до 14 години.

3

На лятната сцена в кв.”Свети Георги”  за децата бе организирано тържество от НЧ „Светлина-1939” и Център за обществена подкрепа- Поморие. За доброто настроение на децата се погрижиха професионални аниматори.

2

 

 

1 коментар

  1. Честит празник на всички деца, бъдете здрави и слушайте родителите си.
    Нека да празнуваме.