„Дом на изкуствата“ е най-новото бижу на Поморие

 Отвори врати реновираната сграда – паметник на културата в центъра на града, като новия Дом на изкуствата в Поморие. Реконструкцията се осъществи по проект „Традиции – вчера, днес и утре“ по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg—ИПП България – Турция 2014-2020 г.“, в партньорство на между Община Поморие и Община Инедже, Турция.

Една уникална сграда, бижу на повече от 100 години, възвърна своята същност. Радвам се, че възстановихме не само блясъка, но и предназначението на тази сграда, която от днес е новият Дом на изкуствата на нашите прекрасни и талантливи поморийски деца. Защото това, което прави един град богат, е неговата духовност. Изключително щастлив съм, че успяхме да реставрираме сградата такава, каквато е била построена през далечната 1912 година. Това бяха част от думите на кмета Иван Алексиев преди официално да пререже лентата, заедно с кмета на Инедже Сахабетин Вардар и председателят на Общински съвет Поморие Адам Адамов.

Детски фолклорен танцов ансамбъл „Раковина“ и дуетът Анелия и Кристиян Налбантови превърнаха събитието в празник, чрез прекрасните си изпълнения. Аплодираха ги десетки жители и гости на града, сред които общински съветници, представители на партньорите от град Инедже и от Българо-тракийско дружество “Одринска епопея” – Поморие, фирмата изпълнител на проекта, директори на центрове за подкрепа за личностно развитие в страната и експерти от Министерството на образованието и науката и Национален дворец на децата.

Кметът на Инедже Сахабетин Вардар също поздрави присъстващите, като подчерта радостта си от доброто сътрудничество с Община Поморие и пожела традициите да бъдат продължени и занапред.

Първото събитие в новата сграда, посветено на културата и изкуството, започна с презентация на Любка Николова, уредник в Исторически музей – Поморие, чрез която бе представена интересна информация за историческите събития и факти, свързани с градовете Поморие и Инедже, както и за  настоящите взаимоотношенията, основани на приятелство и партньорство ммежду двата побратимени града.

Новите знания за материално и нематериално културно и природно наследство в трансграничния район, традиции и обичаи, специфични за региона, както и общата история на общините Поморие и Инедже, бяха темата на първия час по изобразително изкуство на талантливите деца от школата по рисуване към ЦПЛР-ОДК Поморие. За прекрасните си творби те получиха подаръци – комплекти за рисуване, с които да продължат заниманията си в новия Дом на изкуствата.