Валери Еличов председателства журито на Театралния фестивал „Сцена край морето“ 2021

valeri-elichovОткрит е ХIII Детско-юношески куклено-театрален фестивал в Поморие „Сцена край морето 2021“. Участниците бяха приветствани от организаторите – НЧ „Светлина 1939” и Община Поморие с добре дошли и с пожелание да бъдат всеотдайни към това велико изкуство. А на зрителите -да вярват в силата на изкуството, особено по време на криза. Театърът е такова изкуство, което кара сърцето да бие от чувства, емоции, преживявания. Грижи се за ума и душата, което значи и за тялото. Всички  спектакли в 13-то издание на „Сцена край морето“ са интересни  и провокативни. Представят ги детски и младежки театрални състави от различни градове на страната-София, Варна, Бургас,  Стара Загора, Шумен, Севлиево, Хасково, Пазарджик, Габрово, Поморие  и др. Разнообразните изразни средства и  всеотдайна игра  на талантливите млади  актьори от България ще бъдат оценявани тази година от жури, с председател Валери Еличов- известен бургаски актьор, режисьор, поет, бард, създател на Младежка театрална трупа “Валери и приятели” към Народно читалище “Асен Златаров 1940”-Бургас.

След като всички  бъдат изгледани, ще се определят и връчат големите награди. Театралният фестивал  „Сцена край морето“ тази година е в чест на Пейо Пантелеев, затова в негова памет ще се връчи плакет. Наградният фонд  включва парични и предметни награди-  книги и диск от неговото творчество за участниците във фестивала.

Новото тази година е, че  във всеки спектакъл се отличават  млади таланти. Те получават предметна награда с логото на фестивала. Ето кои са те през  първия фестивален ден от „Сцена край морето 2021“:

Детска Театрална Студия “Светулка” при НЧ “Светлина 1939” -Поморие, с художествен ръководител Румяна Кралева откри фестивала с кукления спектакъл “Съкровището” от Пейо Пантелеев.

Зрителите  се насладиха на необикновения разказ в стихове, носещ много мъдрост, вяра и изпълнен с доста приключения. Приказка с необикновени герои-щъркел, кукувик, гол охлюв, търтей, змия, костенурка и паяк- с различни характери, със странни събития и изненадващи обрати.

Децата актьори и кукли, заедно в неволите, преодоляваха различни препятствия, грижи и страхове. Никой в залата не остана обезверен и изоставен, защото авторовият много силен текст  в този спектакъл и прекрасната игра на поморийските таланти показаха нагледно  как могат  всички заедно да  обединят усилията си, за да си помогнат. Могат  да вдигнат падналия, да намерят изгубения, да освободят затворения и да продължат напред. Винаги заедно и напред към най-истинското и голямо съкровище-мечтите. „Мечтите, които сбъднаха се без парите“, пяха на финала на куклената постановка малките актьори Бояна, Калина, Алекс, Борис, Марина, Люба, Марио, Велислава и продължиха: “Няма утре, няма вчера, днес сме тук  и днес ни има“. Режисьор на спектакъла е Румяна Кралева. Сценография и кукли- Лидия Атанасова. Музика – Георги Минков.

Председателят на журито Валери Еличов не скри огромното си вълнение. Той сподели как дълги години се е възхищавал на журирането на  Пейо Пантелеев, който винаги е успявал с усмивка да каже най-точните думи и да изтъкне най-големите предимства. Валери Еличов се обърна към децата на Поморие, някои от които се качват за първи път на сцената с думите“ Театърът е безкрайна детска игра. Вие играете като големи артисти!“ Екипът на „Съкровището“-ДТС „Светулка“ към НЧ „Светлина 1939“ получи грамота за участие, статуетка “Оскар“, а младите надежди Марио и Велислава бяха поощрени.

Театрално студио „Слънчице” към читалище „Родина” Стара Загора, с художествен  ръководител Росица Гюмлиева представи на сцената на чиалище „Светлина 1939“ н Поморие кукления театър „Обувките на Лили”. Чрез него зрителите се срещнаха с 6-годишната Лили и нейните приятели в парка. Там момичето се заигра на дама, като си събу обувките, за да скача по-лесно. Две бобърчета обаче тайно й ги взеха. Лили се опита да намери обувките си, като разчита на своите приятели и събира животинките, обитаващи парка- г-н Бръмбар, г-жа Мравка, Калинката, маестро Щурец и др. С тяхна помощ си връща обувчиците,  а всички осъзнават, че в „парка”, за да има ред, трябва всеки да носи своята отговорност. Написана приказка с много любов от Росица Гюмлиева, която  успява да сътвори невиждан детски свят. Там, където преживяването от театралната среща носи такава доброта, която неминуемо разширява хоризонтите и обогатяват нашето ежедневие. Тя получи от журито награда като текстописец, а двете надежди, които отличи журито са Сияна и Мадлен, за ролите им на врабчета. „Поздрави за прекрасните образи, които сте пресъздали“, каза председателят на журито на театралиня фестивал „Сцена край морето“  Валери Еличов. И продължи: „Театърът е забавление за душата, тялото и ума, благодаря ви от все сърце“. А най-важното послание от куклената постановка на Театрално студио „Слънчице” към читалище „Родина” Стара Загора , с автор Росица Гюмлиева е, че всяка искрена мисия, насочена към децата, е възможна.

Вокално-театрална формация „Аврида” към Общински Младежки Дом Шумен, с художествен ръководител Диана Колева представи на сцената на НЧ „Светлина 1939” комедията „Измамникът”-по „Тартюф” на Молиер.

Адаптацията на това сериозно заглавие на изтъкнатия класик бе изиграно от деца на възраст между 9 и 19 години и толкова  силно провокира интереса на младите хора, че   те със сигурност ще прочетат и класическия роман.

Тартюф е измамник, който с чар и обаяние омайва знатни личности и успява да измъкне парите и имотите им. Сега се  е настанил в дома на г-жа Пергел. Слугините, Маряна и по-младите членове на семейството разбират какъв е той и искат да го изобличат,но това е почти невъзможно без намесата на полицията. Комедията бе лека  и приятна, с песни и танци, подходяща за аудитория на всякаква възраст. Сценографията и костюмите са дело на възпитаниците на трупата.

Грамота, статуетка „Оскар“ и предметни награди за ръководителката на трупата Диана Колева, а за най-млада надежда  награда получи Елица.

„Прекрасни сте, а и пеете много хубаво“, похвали музикалните умения на трупата Валери Еличов  и продължи: „Толкова сложен текст, а вие го поднесохте толкова леко и съвременно, аплодисменти за вас!“

Младежки читалищен театър при НЧ „Развитие 1870” гр.Севлиево, с художествен ръководител Никола Узунов представи на етатралния фестивал в Поморие  „Усмивката на Нушич” от Бранислав Нушич. Участваха Ксения Димитрова, Денислав Богданов, Георги Георгиев,  Ния Златкова, Соня Цонева, Ива Стоянова и Цветомир Иванов.

Спектакълът е режисиран от Никола Узенов. Изграден от няколко комедийни миниатюри, между които „Аналфабета” и „Муха“ на Нушич. Постановъчното  решение е максимално изчистено по отношение на сценографско-декоративната образност.

Сценичните миниатюри  по Нушич поразиха зрителите на фестивала с динамиката си, с действеността на ситуациите, с изискването си за прецизна актьорска техника и още по-действено слово. Спектакълът на Младежкия читалищен театър при НЧ „Развитие 1870” гр. Севлиево, композиран около едноактната шега „Аналфабета” и нейната основна тематика: необразоваността и безкултурността на полицейската институция ,предизвика много вълнения и смях в салона на НЧ „Светлина 1939“. Една непозната дума създаде толкова недоразумения и грешни заключения, с компрометиращи последици за главния герой- Началника. Не остава по-назад и неговият подчинен- мл.стражарят Мичо. А около тези герои виждаме и техните спътници. Заради тези образи, взети от живота, Нушич заявява”…Аз ще разкажа на младите хора, че у нас е имало писатели, умиращи от глад, и крадци и глупци, на които са устройвани тържествени факелни шествия, ще им разкажа, че е имало смъртни академици и безсмъртни полицаи…” Тези думи са изречени преди 100 години, но звучат актуално и днес.

Като млада надежда бе  оценена от журито Ксения Димитрова, а председателят  Валери Еличов награди режисьора и го похвали за това, че е успял да постигне толкова много. Важно е общуването на сцената. Севлиево трябва да се гордее с тази трупа, която прави истински театър

Театрална школа „Жест” към ЦПЛР-Стара Загора,  с художествен ръководител Светла Тодорова представи „Зяпаческа комедия” на О Хенри.

Това  е пъстър театрален спектакъл по текстовете на майстора на късия разказ с неочакван край. Умело съчетаване на разказите „Между два рунда”, „Парадният костюм”, „Дебютът на Тилди”, „Верният приятел Телемах” и „Зяпаческа комедия”. Много смях, забавление, надникване в съдбата на обикновения човек в атмосферата на Дивия Запад, в бляскавия Ню Йорк, под звуците на кънтри музиката и свободния дух. Трупата на Стара Загора „Жест“ с играта си създаде такава невероятна атмосфера, че никой в публиката на фестивала „Сцена край морето“ не остана равнодушен, изляха се бурни аплодисменти. Младата надежда Светломир получи статуетка с емблемата на фестивала, а на  режисьора Светла Тодорова бяха връчени грамота и подарък от организаторите. Театрална школа „Жест” към ЦПЛР-Стара Загора бе поощрена от журито с думите: “Прекрасен екип, всички актьори се разбират, трупата е готова за следващ сериозен драматургичен  проект“

Театър „Арлекин” при Образцово читалище „Заря 1858” гр.Хасково, с художествен ръководител Румяна Георгиева представи „Маршрутка” от Елин Рахнев

Публиката на фестивала се посмя от сърце и се наслади на актьорското майсторство  на Тодор Враджалиев, Георги Делчев, Ивайла Витанска, София Петкова, Кристиан Желев,  Вяра Граматикова, Джеймс Владимиров и Калина Георгиева.

Дълго и протяжно пътуване на една маршрутка, която е пълна с чешити, които влизат в странни взаимоотношения и неочаквани обрати. Това пътуване е безцеремонна траектория на живеенето ни, тотална анатомия на днешния ден. То няма нищо общо с градския транспорт. Пътуването с тази „Маршрутка” е като история на последните години, защото можем и да слезем, но не можем да поискаме нещо повечко от това, че изобщо се движим.

На всички в театралния салон на НЧ „Светлина 1939“ се хареса спектакъла. Както каза председателят на журито Валери Еличов „Театърът се прави за публиката, тя решава, а вашата игра се хареса на всички“. На режисьора Румяна Георгиева  бяха връчени  предметни награди и грамота, а за млада надежда бе обявен  Тодор Враджалиев,който изпълни ролята на шофьора в маршрутката.

На първия ден на фестивала „Сцена край морето“ бе запален театралният огън на лятната сцена пред НЧ „Светлина 1939“.

Истински празник настъпи, когато на сцената излезе Рок група „9 Бенд” с ръководител Йордан Христозов, солисти от  ДВГ „Слънчев ритъм”, с музикален педагог Ради Джафарова-Петрова, както   и  Джесика и Ребека Кремови , бивши възпитанички на ДТС „Светулка“

Приветствия към участниците поднесе от името на кмета на община Поморие Антон Лалев, директор на Дирекция „Култура“.

Специален поздрав направи Театрален Състав “Слънчице” при Детски отдел на библиотека “Родина” гр. Ст.Загора , с ръководител – Росица Гюмлиева във вид на дефиле с кукли от изиграния през деня спектакъл “Обувките на Лили”

По нестандартен начин се обърна към присъстващите Валери Елечов като изрецитира  стихотворението „Защо сме ний хората” на Валери Петров.

С лятна дискотека за участниците във фестивала „Сцена край морето“ приключи първият фестивален ден.