Кметът на Поморие не е съгласен, че Бургаски регион е по-неразпознавем сред туристите

„Фрапорт туин стар еърпорт“ АД смята да затвори летище Бургас за 6 месеца, с което поставя под въпрос следващия туристически сезон. Иван Алексиев (кмет на Поморие) и Иван Гайков (кмет на Приморско) присъстваха на днешния Национален форум за авио/транспортна свързаност, който се проведе в Интерхотел България. Алексиев напусна гневен срещата след презентацията на изп.директор на летището д-р Франк Кванте.

Кметът на Поморие Иван Алексиев остана недоволен от реплика на генералния директор на Фрапорт Франк Кванте, че на авиопревозвачите не им е изгодно да кацат на летище Бургас.

Алексиев заяви, че тенденцията за спад на полетите на летище Бургас и увеличаване на полетите до летище Варна е от 2019 година насам. Той заподозря, че има умисъл и в това летище Бургас да затвори за ремонт през април, защото така се проваля чартърната програма. „Хем сме им неизгодни, пък си удължиха концесията. Никаква икономическа логика. Явно предпочитат да търпят загуби тук, за да не развиват летището“, избухна Алексиев. Според него двете летища не са в конкуренция, защото са отдадени на един концесионер и това е основният проблем.

Емилия Андреева от Фрапорт обясни, че вече е разработена програма, която да приоритизира летище Бургас и тя е одобрена и от транспортното министерство. Но уточни, че не летището е това, което пуска или спира полети. „Това са бизнес решения на превозвачите. Те се взимат на база доколко рентабилна е една линия. Чиста математика и стратегическа свързаност на авиокомпанията с определени региони.“

„Развитието на линиите трябва да върви заедно с рекламата. Ако ние имаме свързаност, но дестинацията и региона не са разработени достатъчно, за да се посещават от туристи, тези самолети ще летят празни“, коментира и експерт от Главната въздухоплавателна авиация.

Това обаче не се хареса на кмета на Поморие, който не е съгласен, че регионът на Южното Черноморие е неразпознаваем. „Предлагаме калолечение, луголечение, исторически туризъм. Несебър, Созопол също. Какво има от Обзор нагоре, дори и през лятото? Как така в един момент Бургас и регионът били непознати“, коментира Алексиев. Той допълни, че морските общини търпят загуби от това, че летище Бургас не работи извън сезона.

1 коментар

  1. Ако се не лъжа Държавата може да се намеси в планираните ремонти. Тяхната времева рамка в зависимост най-вече от климатичните условия за реализацията им може да бъде коригирана! Това е технологичен процес, а не нормативен документ!
    Вярно е твърдението, което поставя Кмета. Няма логика в това да плащаш за нещо, което не ти носи печалби! Освен ако някой не ти плаща компенсации за това!!! И, тук ролята е на няколко Държавни агенции!
    Макар и трудно, възстановяването след пандемията е осезаема, и това го показват данните върху които базират математическите си стратегии за свързаност превозвачите! Значи нещо в математиката куца, или концесионера не изпълнява поетите в Договора за концесия задължения! Освен ако някой не плаща компенсации за това!
    Има, и друг аспект проблема за “неразпознаваемост”…
    Като изключим Слънчев бряг, всички останали населени места Решиха да планират своята урбанизирана територия на грешна основа. Какво имам предвид?
    Тук ще отворя една скоба за Слънчев бряг. За две десетилетия се взеха коренно противоположни Решения за планирането, което доведе и до абсурдното положение … Курорт разпознаваем със своите природни дадености, до курорт разпознаваем със своя нощен живот! Реално комплекса не се разшири на територия, но пък местата за настаняване се утроиха!
    Да се насочим към Поморие…
    Поморие не се разшири, но се удвои! Разликата, е че тук Решихме инвестициите да бъдат насочени изцяло в многофамилните сгради, а хотелската част в последните две години осиротя! Туриста, който очакваме да кацне на летището на 95 % не търси къща, или стаи за гости, още по-малко някаква си грозна кооперация. Това е ниша за българския турист на 95% най-вече поради “завидния” си жизнен стандарт. За жалост продължаваме да следваме тези грешни Решения, които не будят интерес за чуждестранния турист на който се надяваме да кацне на летището.
    Продължаваме да унищожаваме природните си дадености за сметка на “бърза” печалба, и надеждата някой да си купи апартамент за който да плаща данъци, и да се чуди къде да си паркира колата!
    Туриста търси атракции, търси забавление, търси история и т.н.
    В този смисъл мога да продължа доста дълго да пиша…
    Проблема не е на концесионера, а на този който му е дал концесията!
    Проблема си е Наш, а той не може да бъде Решен, като се следва този модел на планиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *