Мария Габриел: Няма да подпиша меморандума

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел обяви, че няма да подпише меморандума, предложен от ПП-ДБ. В изявление от Министерството на външните работи Габриел посочи, че според нея предложеният меморандум нарушава конституцията и представлява тотално неспазване на фундаменталните принципи на демокрацията.

“Този документ предлага две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие с демокрацията, правовата държава и европейските ценности – за подялба на служби, регулатори и съдебна система”, каза Габриел.

“Намирам го за ултиматум и опит да променяме закони според партийните си интереси. Цели овладяване на независимата съдебна система”, каза още тя.

“Обезпокоителното е, че този документ е изработен с крайна цел – и остава усещането за това – държавата да бъде разделена между две коалиции, а независимите регулации, съдебната система – да бъдат поделени в нарушение на законодателството на държавата за сметка на лични цели и партийни интереси”, каза тя.

Меморандумът влиза в противоречие с българската конституция, посочи още Мария Габриел и добави, че той е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи.

Относно съдебната реформа тя коментира, че посочените цели не могат да бъдат постигнати за девет месеца.

“Това е програма за цял управленски мандат”, каза Габриел.

Според нея предлаганите промени в службите съвпадат като срокове с изборите за Европейски парламент и липсват аргументи дали тези промени няма да застрашат националната сигурност.

По отношение на предлаганите промени в Министерството на електронното управление Габриел посочи, че министърът от няколко месеца има охрана и не е ясно дали предложенията са опит за замазване на корупционен скандал или опит за овладяване на това министерство.

“За външната политика – черно на бяло е документирано, че външната политика ще се води на два гласа. Искам да подчертая, че за мен външната политика се базира на националните интереси и националните приоритети. И България трябва да говори в един глас”, каза вицепремиерът Габриел.

“Т.нар. меморандум е изготвен с хоризонт до декември 2024 година. Но за период от 4 години. Не разбирам на всеки девет месеца ли ще се подписват меморандуми, или само за 9-те месеца, в които премиерът ще е от ГЕРБ”. Габриел подчерта, че огромна част от управленската програма – Еврозона, Шенген, образование, енергетика – липсва от меморандума.

Тя попита защо не е подписано подобно споразумение в началото на управлението на некоалицията, както са настоявали от ГЕРБ. Попита и дали ПП-ДБ предлагат подобен меморандум да се подписва на всеки 9 месеца при ротация или само когато премиерът ще е от ГЕРБ. “Това е саботиране на процеса на разговорите и е проява на всичко друго, но не и желание за продължаване на съвместното управление.”, заяви тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *