Община Поморие и Общински съвет подкрепят местните хора срещу строежа на вятърни перки в морето

В рамките на седмото извънредно заседание на Общински съвет – Поморие единодушно бе приета Декларация, с която Община Поморие и съветниците изразяват несъгласие относно приетия Закон за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. Декларацията подкрепя становището на местните браншови организации: Сдружение на хотелиери и ресторантьори, Сдружение „Чисто море“, Асоциация на туроператорите и турагентите, Рибарско сдружение „Нептун“, които са пряко засегнати от закона, даващ право да се строят вятърни перки в непосредствена близост до родните плажове.

„Безспорна е нуждата от алтернативни енергоизточници, безспорно е и обстоятелството, че е налице вятърен потенциал на морските пространства, но разполагането на съоръжения за вятърни мощности в морето може да навреди на морската среда, на екосистемите, а също и на летните водни атракциони. Това ще рефлектира върху дейността и доходите на жителите на община Поморие: на хората, чийто основен поминък е риболовът; на местните хотелиери и ресторантьори, на семейните хотелчета и местата за настаняване, които разчитат основно на български и чуждестранни туристи, дошли на почиват на спокойно и приветливо място“, коментира кметът Иван Алексиев.

Декларацията за подкрепа, внесена от председателя на Общински съвет Адам Адамов, гласи: Подкрепяме позицията, че възобновяемите енергийни източници в морето ще окажат изключително негативно влияние върху птици, морски бозайници, морска и дънна фауна и ще съсипят риболова и биоразнообразието в крайбрежните зони на Черно море. Това от своя страна ще доведе  и до преки загуби за бюджета и ще нанесе щети върху туризма и върху поминъка рибарство.

Апелираме Законът за енергията от възобновяеми източници в морските пространства да бъде преразгледан и да се вземе под внимание нашето становище като пряко заинтересована страна.

Документът ще бъде изпратен до председателя на народното събрание на Република България и председателите на парламентарните групи.

1 коментар

  1. Г-н Кмет,
    Преди да вменявате “вреди” за дадени общности, или отрасъл от местната икономика е добре да се позовавате на факти! Също така имате на разположение учени, а не политикани, от които можете да придобиете по задълбочени данни за “голямото бедствие” което ще се стовари на рибарите.
    Интересен е мотива на местната хотелиерска, и ресторантьорска общност? Все още реват за високите разходи за ток, и още искат компенсации за това. Ами компенсации за домакинствата в не толкова далечно бъдеще?! Та, ако погледнат тези в асоциациите къде евентуално могат да бъдат изградени подобни паркове, ще ми кажат ли как един подобен парк на стотици километри от Поморие ще попречи на гледката му? На ресторанта му? На поминъка му? Колко лодки в Поморие имат разрешително за промишлен риболов на 20-30 км от брега?
    Безспорно е нужно енергията, която ни е нужна да е евтина! Безспорно е нужно това да не е за сметка не рибари, хотелиери, ресторантьори и т.н.
    Безспорно е нужно преди да взимате такива Решения, е те да бъдат мотивирани, а не обосновани на паника.
    Ние (Община Поморие ) не сме заинтересована страна защото сме твърде далеч!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *