Д-р Кристалин Каприев: Паметниците в Поморие

pametnici_pomorie

Снимката-колаж е своеобразен триптих на бюст-паметниците на тримата велики българи – Васил Левски, Христо Ботев и Алеко Константинов, с които поморийци със самочувствие се гордеят. Граждани и гости на Поморие вече има къде да развеят националния трибагреник, да положат венци и цветя, да сведат глава, да помълчат и да отдадат частица от своята признателност на едни от най-великите личности от българската история и култура.

На 4 юни, точно преди година, тържествено беше открит паметника на Апостола в градинката пред храма „Свето Рождество Богородично”. На 20 декември 2012 год. в градинката на кв.„Свети Георги” в Поморие, до сградата на читалище „Светлина-1939”, гордо се въздигна бюст-паметника на поета-революционер Христо Ботев, а на 9 май 2013 год. – Денят на Европа, в двора на ПГТ „Алеко Константинов” се откри паметник на патрона на гимназията, в годината в която се навършват 150 години от рождението на Щастливеца.

Поморийци можем да се гордеем, че един от младите ваятели на трите бюст-паметника е нашият съгражданин Христо Георгиев, който твори заедно с приятеля си и колега от гр. Враца Милен Каменов. И двамата талантливи младежи завършват през 2008 година „Живопис и скулптура” във Великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий” и още същата година, правят дарение за община Поморие – скулптурната композиция „Игра” (белите делфини), разположена на крайбрежния булевард „Яворов” в Поморие. Последното им творение е “възкресението” на един любим и позорно изгубен (откраднат) символ на града ни – бронзовата скулптура на момченцето с гроздето. Бюст-паметника на Левски е бронзова отливка, а тези на Ботев и Ал. Константинов са изваяни от бял камък (може да е широко използвания за скулптури бял врачански камък, но не съм сигурен… пък и няма значение).

Искам да споделя едно мое, малко критично мнение. Знаете, че не съм експерт по изкуствата и може да греша, но така виждам нещата… и ги виждам кажи-речи всеки ден, тъй като покрай два от паметниците минавам пешком, а покрай третия – с автобус. За какво става дума? Вгледайте се в трите паметника от колажа (снимал съм ги от еднакво разстояние) – Ботев, Левски, Щастливеца. Всеки българин и от далеч, ако зърне тези бюстове, ще разпознае кои са тези велики люде. Но ако е някой от “новото поколение грамотни” българи или любознателен чужденец, славянин (руснаците са вече голяма общност у нас), как да разбере на кого е паметника? Ще прочете името изписано под бюста и годините… Ще ги прочете, ама ако се доближи до 4-5 метра! НЯМА ГО КОНТРАСТА!!! Най-четливо и от далеч е името на Апостола, този на Ботев от пътя не се чете (трябва да минеш по алеята в градинката, за да го видиш ясно), а какво да кажа за последния, този на Ал. Константинов – вие разчитате ли нещо (снимани са от 6-7 метра). Хубаво, използвахте монолитния постамент от мраморния бюст на Г. Димитров, позагладихте го малко, преместихте го на по-подходящо място, но защо скрихте стария надпис с тази бяла плоча, с издълбани в нея букви – много трудно се четат… Предпологам, че сте се ръководили от някои художествени правила при подбора на подходящите за творбите материали, но аз като зрител ви казвам, че не изглеждат добре надписите на белокаменните паметници. Бих предпочел имената на тези славни мъже да се четат ясно и от далеч. Мисля, че има начин това да се направи, без да се навреди на творческия замисъл на младите скулптури.

За същия “нечетлив” проблем на “арменските” плочи на Яворовите скали вече няколко пъти писах и снимки публикувах, но както се досещате резултата е… ЦЪК… Е, наближават Яворови дни 2013-та, програмата е обявена, а дали нещо ще се направи за Яворовата градинка, скалите и лятното кино – ще поживеем, ще видим…

д-р Кристалин Каприев

2 Отзиви

  1. "Не согласен – критикуй,
    критикуешь – предлагай,
    предлагаешь – делай,
    делаешь – отвечай!"

    • Светлана

      Еее, как пък веднъж не се чу нещо позитивно на вече стореното! Критика,лоши коментари, плюене и цакане на дребно. Ако някой може да ги направи по-хубави….ами да беше ги направил. Но нее, по лесно е само да критикуваме На мен лично ми харесват много, и бюстове, и надписа. Ако някой от “новото поколение грамотни българи или любознателен чужденец" не може да ги разпознае, то надписа би бил най-малкия им проблем.!!!