Ето какво казаха на Борисов кметът Алексиев и земеделски производител от Поморие

Дебат от кръглата маса по екология и земеделие в Бургас

17264610_1954162371478490_4692583158827514647_n

Иван Алексиев, кмет на община Поморие.

Г-н Борисов, първо искам да благодаря за всичко, което сте направили за нас в региона, но тъй като сме в предизборна кампания и трябва да вървим и гледаме напред, конкретно и благодаря на г-н Николов, че повдигна темата. Една тема забравена от нас, но много чувствителна, темата  “Бургас – Александруполис”. Преди няколко години Бургас се вдигна пръв, след него Созопол, Поморие с местни референдуми. Над 99% от хората казаха категорично  “не” на този проект. Ние като управляващи тогава в първи мандат категорично изразихме становище, спряхме проекта, но ето на дневен ред той излиза. Коментира се на конгреса на една от големите политически партии – БСП. Това което е притеснително за нас като регион. Какво е вашето лично отношение и от тук нататък ние като политическа партия какво правим, ако този проект започне отново да се върти. Тука не е само туризъм, тука  е екология, тука е земеделие, тука е всичко.

16996190_1954163601478367_741319349156149678_nБойко Борисов  – Какво като се върти, те нищо не правят, те само се въртят.

Иван Алексиев –  Да, но само стряскат хората.

Бойко Борисов  – Те, вече и на сън стряскат.

Ива Алексиев – Да, но тръгнаха подписки. Идва бързи въпроса към г-жа Десислава Танева. Какво правим с общинските гори? Направихме обшински предприятия, лесоустройствени планове. От четири общини на територията на област Бургас не взехте реалните приходи. Дайте ни ги за стопанисване и управление, г-жо Танева, но и да спрем тази тема с горите. Много ви моля! Защото не можем да осигурим реалната политика, която да правим за населението. Да, Държавно горско стопанство ще им дава дървен материал, но ние сме добри стопани кметовете на общини. Добри стопани са общините.

Бойко Борисов – Не на всякъде.

Иван Алексиев – Има разчети. Вижте разчета на община Поморие.

Бойко Борисов – Не на всякъде. Ако в Поморие е така хайде а да ходиме от другата страна по Родопите да видим как е? И тази поголовна сеч. И как така ще отрегулираме да върнем на едни, а на други да не ги върнем.

Иван Алексиев – И за земеделските земи? За опазването на земеделските земи. Ще променим закона, но има една тарифа от 1978г., 5 стотинки на декар плащат. За земеделския производител може да плати на общината 5 ст. на 1 дка и общината да му осигури полска охрана. От 1978г. е тарифата. Тази тарифа да се промени и общините ще могат да охраняват спокойно, чрез полските си охрани, земеделските земи. Нищо повече и нищо сложно. Благодаря!

Димитър Николов, кмет на Бургас – Между другото, г-н Алексиев, аз имам друга гледна точка по отношение с  общинските гори и ще ви дам примера какво правим в община Бургас по отношение с общинските гори. С тази дейност не се занимаваме, нямаме служители, джипове, камиони, трактори и горски служители. Това нещо ние сме го прехвърлили на Държавното горско стопанство. В края на годината Държавното горско стопанство ни превежда чистия приход от дейността. Те си правят санитарната сеч, добива, имат служители, следят за бракониери. По този начин ни помагат ние да не държим една допълнителна администрация, да не го боли главата кмета кой влизал, кой сякъл незаконно. Давам друг пример и друга гледна точка така, че всяка община, разбира се това е право на общинския съвет да решава…

Присъстващ в залата – Аз като председател на сдружение на зърнопроизводителите в Бургас съм против. Реплика към Иван, кмета на Поморие. Земеделският производител плащал стотинки за опазване на земеделска земя. Искам да го попитам? От две години като ние плащаме за пътища, арендатор съм, къде отиват тези пари? Не може ли с тях да се плаща за полския пазач? Толкоз пари, а те нищо не правят за тези пътища.

Иван Алексиев – Нормално ли е да разорят полски пътища, не е нормално. Не е нормално и за това аз не искам тези пари. Как ще разорават земеделски пътища? Ето ги земеделските производители от Поморие и да кажат дали подържа община Поморие земеделските пътища.

Живко Драгнев, земеделски производител – Уважаеми, г-н Борисов и екипът около вас, уважаеми приятели! 17201079_1954163464811714_8886762984256517631_nИзпитвам приятно удоволствие и чувства, че присъствам на този форум, защото съм на достатъчно години – 74 и успях да видя до 58-ма г., след 1958 г. знаете колко време е,

и още  27 години. И тука не съм за да правя комплименти на някои хора. Мисля че съм достатъчно зрял за да отбележа, че това което видях в управлението на ГЕРБ, в това число и на г-н Борисов, ме удовлетворява. Имам желание да живея още, но все пак виждам нещо, че се прави градивно. Ако мислим ние, че за този кратък период от време могат да се направят всички пропуски, които направиха господата, които ни управлявах досега, дайте да не се заблуждаваме. То не става с лека ръка, то не става без пари. То става с много пари, с много настояване и с разбирателство от опозицията, защото и най-хубавото, което се предлага от ГЕРБ се очерни. Имам предвид санирането. Имаше години, когато аз исках да строя и ми даваха  60 кв.м. На горките, които влязоха в панелките, даваха им 50 г. живот и какво сега? Плюс  това всички тези, които живеят, нямат собственост на земята. И ако тези сгради не се санират, не се подобри тяхното състояние, би следвало да пропаднат. Тогава остават без къща и без собственост на земя. Коментарът е излишен така, че трябва да бъдем или слепи да не виждаме какво става или глухи да не слушаме какво става или нямаме обоняние, да не усещаме и да не пипаме какво е направил до сега ГЕРБ. Аз съм убеден, че ако успеем да спечелим тези избори ГЕРБ ще продължи с още по-голяма сила и инициатива и ние трябва да виждаме и вярваме в управлението на ГЕРБ. Много се направи, още повече може да се направи, но аз искам да взема отношение не като забележка, а като препоръка. Като един земеделски производител. От скоро съм земеделски производител, съвсем друго работих през миналото време. През много неща съм минал.

Първо! Тъй като гледам колко много труд хвърляме още от 2.01. и през цялата година, и за всеки изминат ден ние не получаваме нито стотинка и се надяваме на произведената продукция, там за 30-40 дена да изкараме някой лев, а през всичкото това време подържаме работници, които искат на момента. А знаете с какви работници работим ние. няма да казвам имената им. Искат големи възнаграждения. Те са неграмотни и не могат да работят това, което искаме ние, даже правят поразии, но няма по-добри. За това, когато произвеждаме продукцията си ние продаваме на безценица, а българският народ яде скъпи плодове, скъпи зеленчуци и всичко скъпо. В кое е причината? Търговците. Искам само да ви кажа за какво става въпрос. Производител съм на 60 дка череши. Сам ги обработвам, ползвам само работна ръка за бране, но много трудно – поразии, търговците искат изискана работа. Тези които изкупуват за промишлени цели ги изкупуват на изключително ниски цени – 60 ст., 80 ст. за кг. Този който събира иска 30 -35 ст. за кг. През това време ти трябва да му платиш и транспорта, караш го на 50 – 100 км. В същото време ти трябва да изнесеш продукцията и за тебе какво остава от 60 ст.? Остават 10 ст. Можеш ли да платиш нафта, препарати? В тази връзка аз мисля, че е създадена Комисия на потребителя, но крайно време е да се създаде Комисия за защита на земеделския потребител. Ще ви кажа.

Нося в Сл. бряг череши. Носиш му ги на търговеца и му ги разтоварваш на рафтовете. той закача торбичките. Клиентите си пълнят торбичките, а той събира парите. Аз му ги давам на 1.50 лв., пред  мен цената е 5 лв. и той ми казва:  “не можеш ли да намалиш малко?” Какво искаш още бе?( смях и аплодисменти). Не е тайна, но плащам 10000 лв. данък на тази държава. само акцентирам да се намери форма. Вие сте достатъчно умни. Помислете какво трябва да се направи.

Субсидиите. Получаваме ги един път през април, друг път през май, миналата година ги получихме през юни. Аз ви казах, че ние почваме да работим от 2-ри януари и нищо не получаваме, а започват резитби, оран, пръскания и т.н. ами дайте ни субсидиите по-навреме, за да можем да сколасаме (аплодисменти)

За опазването на земеделските площи. Безобразна сеч не на горските райони, а на овощните ни дървета. Избират най-хубавите дървета, остават клоните ние да ги изчистим, а те изнасят материала, който трябва да горят. Така че върху това трябва да се помисли.

Понеже стана апостроф към г-н Алексиев. Аз представлявам голяма част от земеделските производители. На колкото пъти сме поискали среща с кмета в Поморие винаги сме удостоени с внимание. Поморийските земеделски пътища се подържат в прекрасно състояние, даже се направи една отсечка с пълнеж, с изравняване така, че забележки към нашия кмет нямаме.

 

 

1 коментар

  1. Ако референдума е стопирал проекта, а не управляващите преди девет години, то защо Държавата и все още не е излязла от създадената компания, на която, някой Премиер с мандат на "новобранец" увеличава капитал? От тези девет години махаме две, и какво… За толкова време даден индивид осъзнава вече, че го лъжат, след още толкова и малко отгоре е емигрирал, а Вие ми се оправдавате като сгафила ученичка, вместо да сложите един подпис, както го прави професора-премиер!