Започна театралният фестивал “Сцена край морето”

dsc_7493

За единадесети път Поморие посрещна младежите на България, обичащи театъра, за да им предложи своето гостоприемство и любов към  театралното  изкуство. Цели  три дни  в читалище „Светлина 1939” се срещат творци, таланти и почитатели на театралното изкуство. Участниците в XI театрален фестивал „Сцена край морето“ са детско-юношески колективи от Шумен, София, Варна, Бургас, Севлиево, Пловдив, Провадия,  Сливен, Силистра, Габрово, Хасково, Пазарджик, Стара Загора,  Разград и Вършец с 30 театрални постановки.

kitanovaСекретарят на НЧ „Светлина 1939” Донка Китанова приветства всички театрални състави, участници във фестивала, които са деца и юноши и техните ръководители и  каза: „Заедно можем да намерим красотата и съвършенството в театралните спектакли, които се играят тук, защото на децата не им трябват сърца на възрастни, но на възрастните са нужни детските сърца, за да се запазят винаги млади.”

%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%b8%d0%b5%d0%b2Кметът на община Поморие Иван Алексиев откри фестивала с думите: ”Приятно ми е да ви приветствам  в нашия театрален град, където се усеща духът на изкуството. Всички постановки са на много високо ниво. Уверявам ви, че Поморие винаги ще бъде сцена, която да поддържа жив огъня на театралното изкуство.”

През първия фестивален ден бяха изиграни 10 постановки. Детски театрален състав „Талантино”  даде старт на 11-то издание на ДЮТФ „Сцена край морето”, Поморие-2018 с куклената пиеса „Красивото зайче“.

%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%b7%d0%b0%d0%b9%d1%87%d0%b5Младите театрали от НЧ „Обнова-1923“ гр.Бургас, с  художествен ръководител Станимир Карагьозов се превъплътиха в животните от красивата пиеса на Борис Априлов, чийто  основен акцент е  как се приема  външността,  когато има дефект. За актьорски постижения  бяха отличени Натали Кунчева в ролята на свраката и Жанет Генчева в ролята на глигана.

Детско-юношеският театър  „Арти“ към  Тракийско дружество „Капитан Петко войвода“ гр. Варна, с  художествен  ръководител Даниела Стойчева,  представи  драматичния спектакъл „Динди“ по Борис Априлов. В него талантливите малки актьори разкриха детското любопитство към света и колко са трудни изпитанията, на които са подложени приятелствата.   Спектакълът спечели възторга на театралните специалисти и публиката в Поморие. %d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b4%d0%b8

Председателят на журито  Пейо Пантелеев изрази възхищението си с думите: „Достойно представяне, с всяка следваща изява вие показвате растеж!  Постижение е за фестивала „Сцена край морето” вашето участие. Вие сте пример как се прави театър!” Тази година журито даде следните награди: За оригинално режисьорско решение на спектакъла на Даниела Стойчева, колективна награда за актьорско майсторство на целия екип от талантливи млади актьори, за оригинална музика на Александър Павлов и за костюми

%d0%bf%d1%83%d0%bb%d1%81Театрално – танцова формация „Пулс“ гр. Разград, с  художествен  ръководител Катя Лапатова представиха два танцови спектакъла  на движението. Първият бе  „Самодивска любов”-една приказка за българската душа, която търси  истинското място при земята, рода, езика, болките и радостите. Приказка,  която показва огънчето, което гори в нея, за да преодолее трудностите и да пребъде. „Самодивска любов“  се отличи  с много силен творчески дух по време на представянето на Театрално – танцова формация „Пулс“ от гр. Разград. Спектакъл, който привлече  като магия всеки зрител,  дошъл в салона на НЧ „Светлина 1939” в Поморие. Наградите на журито бяха присъдени за  новаторство и оригиналност във фестивалната импресия „Самодивска любов” на режисьорката Катя Лапатова

%d0%bf%d1%83%d0%bb%d1%811Второто представяне   в жанра „танцов театър“ бе изиграният по блестящ начин спектакъл  „В клетката“. Чрез него се показа, че танцът е нещо много красиво. Че  изразява чувства и е начин без слова хората да комуникират помежду си. С него танцьорите на ТФ „Пулс”  стимулираха творческите способности на зрителите от всички възрасти, дошли в залата на читалище „Светлина 1939” в Поморие. Председателят на журито Пейо Пантелеев подчерта, че ТФ „Пулс”от гр.Разград  внася нещо ново и оригинално в репертоара на този фестивал. Че има иновативност в спектакъла. Има и пантомима. Точните му думи са: “Възхитен съм от това изпълнение и неподправената артистичност”. Награда бе дадена за универсалните качества на артистите на Театрално- танцова формация „Пулс” гр. Разград.

%d1%82%d1%8a%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b0Вокално-театрална формация „Аврида” към Младежки дом-Шумен представи авторската  пиеса „Тъмната страна,  с впечатляващата музика на композитора Камен Колев, хореграфия-  Балет Емоушън и Даниела Русева. Какво са сънищата? Имат ли значение в нашия живот? Трябва ли да се научим да ги тълкуваме? Каква информация ни носят? Това са въпросите, които постави ТФ „Аврида” в своя  креативен спектакъл,  като показа  страхотен потенциал и раздаваща се енергия на сцената на читалище „Светлина 1939”. Стойностна пиеса, създадена с голям професионализъм,  с много всеотдайност и с изключително силен екипен авторски текст. Със зареждащи и вдъхновяващи актьорски превъплъщения. Творческите хрумвания  в музика и театър бяха възнаградени от журито със следните награди: за композитора Камен Колев за всички песни в спектактъла,  за  вокалните постижения на целия състав, както и за вокалното изпълнение на София Нинова в началната песен, която бе повторена на бис в края на представлението.

%d0%b4%d0%be-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%b6,До Париж и обратно“ –оригинална интерпретация на Детско-юношеския театър „БИС“ към Центъра за личностно развитие – ОДК гр. Шумен, с художествен ръководител Панайот Калудов.  Шуменските малки актьори се представиха в Поморие с интерпретация върху „Парижки дъжд“ на Веселин Ханчев и стихове на Жак Превер, по разказа на Елин Пелин „Ветеро“. В спектакъла звучаха френски шансони на Едит Пиаф, Жо Дасен и др. Представлението бе посрещнато с бурни аплодисменти от  зрителите, което показа голямото въздействие на спектакъла върху тях. Журито  на поморийския фестивал присъди  награда за най-очарователен спектакъл на „До Париж и обратно”, а ръководителят на Детско-юношеския театър „БИС” Панайот Калудов  благодари от сърце и изрази своята голяма любов към поморийската публика и ДЮТФ „Сцена край морето”.

%d1%87%d1%83%d0%b4%d0%be„Най-чудното чудо” представи театралната трупа към  НЧ „Развитие-1870“ гр. Севлиево, с художествен  ръководител Никола Узунов. Поднесе го с  много приключение и преоткриване на  вечните житейски истини, които често забравяме в забързания свят, в който живеем. Това е притча за малки и големи  от Стефан Цанев, с идеално поднесено слово, в стихотворна форма, в която са вплетени истини, толкова актуални  и днес. Да гледаме към върха, като преследваме мечтите си, предавайки това на поколенията, за да се запазим като хора. Наградите, които получи театралната трупа към  НЧ „Развитие-1870“ гр. Севлиево са  са за режисура на Никола Узунов, за актьорско майсторство на целия колектив на театралната трупа към  НЧ „Развитие-1870“ гр. Севлиево и награда за женска роля на Соня Семова в спектакъла „Най-чудното чудо”

%d0%ba%d1%83%d0%ba%d1%83%d0%b2%d0%b8%d1%86%d0%b0На 11-то издание на театралния фестивал „Сцена край морето”-Поморие, 2018 Пловдивската гимназия за сценични и екранни изкуства, с преподавател по актьорство за драматичен театър и художествено слово Зоя Капон представи спектакъла „Кукувица“ , проверяващ дали ние хората наистина сме щастливи. Дали възрастните, които  са пораснали знаят какъв е цветът на мечтите им. Дали са  още с пеперудов цвят, каквито са били  детските им мечти? Спектакълът ни пренесе в училищния живот, където учениците закъсняват за училище и то  поради много, ама много възпрепятстващи причини- спъване в маргаритка, отвличане от пеперуда или бръмбар с размерите на трамвай  и т.н.

Е, в „Кукувицата” всичко е възможно, защото това е приказка за щастието. Приказка за способността на въображението да превръща мечтите в реалност. Специалните награди на журито са за режисура на Зоя Капон, както и колективна актьорска награда на целия екип на „Евмолпиас `13” към НГСЕИ Пловдив.

dsc_7521Театрална работилница „Мариан Бачев и Аркадия Фюжън Арт“ представи спектакъла „Филмирана провинция“- уникална сценична адаптация по разкази на Чудомир . С този спектакъл актьорите и ръководителите на спектакъла спечелиха сърцата на поморийската публика с ярки персонажи, оригинална музика, костюми, сценография, режисура и ефекти.

Младите актьори забавляваха аудиторията в салона на НЧ „Светлина 1939”-Поморие  в продължение на повече от  60  минути с незабравимите образи от разказите на Чудомир и получиха награда за актьорско майсторство. Стилен и вълнуващ с яркия си език и персонажи спектакъл на    Театрална работилница  „Мариан Бачев и Аркадия Фюжън Арт“-София взе още награди –за сценография, костюми, режисура на „Филмирана провинция”, както и за съществен принос за качественото издигане нивото на фестивала

%d1%81%d0%b8%d0%bd%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%82%d0%b8%d1%86%d0%b0Арт център „АРЛЕКИН“; ТС „Алрекин“ гр. Варна, с  художествен ръководител Стоянка Гунчева представи най-успешната  пиеса на Морис Метерлинк,  приказката-феерия ,,Синята птица”. Малките актьори пренесоха публиката на Поморие в навечерието на Рождество, когато две малки деца търсят Синята птица-птицата на щастието. Пиесата е едно  пътешествие на невинността – в царството на живота и смъртта, на деня и нощта, на миналото и бъдещето в търсене на щастието.  Драматическото произведение, характеризиращо се с богатство на въображението, с насока поетическа фантазия  положи успешен  край на първия фестивален ден на ДЮТФ „Сцена край морето” –Поморие, 2018