Иван Алексиев към Кабланд: 9 години ви чакаме, това е класическа схема на измама

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Община Поморие гласува с „против” отчета на „Кабланд” ООД за 2013 г. Дружеството проведе общото си годишно заседание на 29.10.2014 г. и на него присъстваха кметът Иван Алексиев, председателят на Общинския съвет д-р Милена Енева, собственикът на „ЕнДжиБи Кънсълтинг” Никълъс Галахар, управителят Дарио Томалети, финансистът Георги Гурковски, заместник-кметовете на Поморие и общински съветници.

Дружеството е създадено през 2005 г. с партньори  Община Поморие и фирма „ЕнДжиБи Кънсълтинг”. Община Поморие участва с апортна вноска на близо 2000 дка земя в местността „Хижата” – Каблешково, където инвеститорите трябва да построят модерен голф комплекс.

Девет години по-късно, строежът не е започнал. Финансовият отчет на дружеството показва, че приходите му са 0 лв., а загубите над 2 млн. лв.

Относно свършеното през 2013 г.: взети са решения за промяна на трасетата на електрозахранването и водопровода, което изисква изготвяне на нови проекти, стартиране на нови процедури, допълнителни разходи и допълнителна загуба на време.

„Дружественият  договор позволява инвестиционният проект да се влачи във времето. Искаме да променим договора и да работим законосъобразно. Вече девета година се въртим в един порочен кръг. От ваша страна няма желание за реализиране на проекта. Няма разумен човек, който да ви повярва, че искате да финализирате този проект. Това е класическа схема на измама.” – заяви кметът Иван Алексиев.

Той обясни, че през 2004 г. общинският съвет е взел решение малко над 1400 дка от земите да бъдат продадени чрез търг, което е отменено през 2005 г. и ОС дава съгласие да се учреди дружеството, в което община Поморие да апортира над 1900 дка, оценени на 277 хил. лв. „Това е схема, в която участват и двете страни на дружеството и, от която страдат само жителите на град Каблешково и на Община Поморие.” – допълни кметът.

Tomaleti-Kabland