Иван Алексиев: Община Поморие е ИНСТИТУЦИЯ и като такава спазва законите на Република България

Във връзка с обвиненията на г-н Михалевски, че Община Поморие упражнява натиск върху ръководството на НЧ „Просвета-1888” – гр. Поморие, за да не се проведе концертът от турне „Свободна България”, заявявам следното:

  1. На 10.04.2013 г. постъпва писмо с което г-н Стоян Тончев, посочен като лице за контакти, уведомява, че ще се състои концерт на Национално турне „Свободна България”  на 18.04.2013 г. (не на 10.05.2013 г.) от 18.00 – 20.00 часа на откритата сцена на НЧ „Просвета – 1888”. Във връзка с организацията му, моли за осигуряване на условия за нормално протичане на концерта в посоченото време и за спиране на движението на МПС на централния площад, а също и на пет улици свързани с него.
  2. С писмо от 15.04.2013 г. Община Поморие уведомява г-н Тончев, че пространството пред НЧ „Просвета – 1888” се ползва единствено за мероприятия  от Културния и Спортния календари на Община Поморие.
  3. С писмо от 16.04.2013 г. Община Поморие изпраща писмо до РУП Поморие, с което ги уведомява за заявеното от г-н Стоян Тончев мероприятие и за липсата на ангажимент към мероприятието от страна на Общината.

На 17.04.2013 г., в 15:13 ч., постъпва второ писмо от г-н Тончев, отново за провеждане на концерт, цитирайки Закона за събранията, митингите и манифестациите, с което уведомява, че цитирам: „под концерт се разбира събрание на което гражданите изразяват мнение, възгледи и становища по въпроси от политически, икономически, социален, културен или друг характер чрез слово, плакати, макети и по друг подходящ начин (музика)” – край на цитата.

На 18.04.2013 г., преди обед, на г-н Тончев е предоставен отново отговор от Община Поморие, който помествам изцяло:

Изх. № 94С-595-2/18.04.2013 г.

ДО Г-Н СТОЯН ТОНЧЕВ ГР.ПОМОРИЕ
ул.”Солна”, бл.7, вх.В

копие:
ДО Г-Н АТАНАС ЧАПАРОВ
НАЧАЛНИК НА РАЙОННО УПРАВЛЕНИЕ „ПОЛИЦИЯ” ГР.ПОМОРИЕ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ТОНЧЕВ,

В отговор на Ваше писмо, регистрирано с вх.рег.№94С-595-2/17.04.2013 година, Ви предоставям следната информация:

Във връзка с Ваше писмо, регистрирано с вх.рег.№94С-595-1/10.04.2013 г. относно провеждане на концерт на национално турне „Свободна България”, с писмо с изх.рег.№94С-595-1/15.04.2013 г. сте уведомен, че пространството пред НЧ”Просвета 1888” се ползва единствено за мероприятия от Културния и Спортния календари на Община Поморие, за което с писмо с изх.ре №66-03-45/16.04.2013 година е уведомен Началника на РУП гр.Поморие.
Вие лично, и в двете си писма, не сте посочили в какво качество заявявате провеждането на концерта и не прилагате доказателства, ангажиращи организаторите на турнето. Община Поморие, не е поемала ангажимент за провеждане на концерт, част от национално турне „Свободна България”.
За провеждане на събрание, митинг или манифестация е необходимо да се спази стриктно процедурата, регламентирана в Закона за събранията, митингите и манифестациите.
Съгласно §1 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, (Изм. – ДВ, бр. 24 от 2010 г.)”
Този закон не се прилага за сватбени, семейни и други тържества, културни и спортни прояви, погребални ритуали, религиозни обреди и други подобни, както и за каквито и да било събрания на закрито.”
Концертът, безусловно, е културна проява.
Имайки предвид гореизложеното, Ви уведомявам, че Община Поморие отказва да предостави терена пред входа на НЧ”Просвета 1888” и да преустанови движението на МПС по площад „Свети Свети Кирил и Методий” за провеждане на концерт от национално турне „Свободна България”.
С уважение,
ИВАН АЛЕКСИЕВ
Кмет на Община Поморие

 

С цялото ми уважение към г-н Михалевски, бих го посъветвал преди да се впусне по плоскостта на неверни твърдения (популизъм и демагогско флиртуване) първо да беше се запознал с фактите.

         Ръководството на Община Поморие не си е позволила и няма да си позволи да нарушава законите в Р България. По-скоро, в конкретния случай инициаторите (защото и към настоящия момент все още няма ясен организатор) не са спазили законовата норма и процедура, регламентирана от Закона за събранията, митингите и манифестациите.

 

Иван Алексиев
Кмет на Община Поморие

10 Отзиви

  1. Stokova razpiska

    Браво, едно хубаво събитие да има в града ни и гербераста наречен кмет да го провали.
    Общината от десетилетия не е ИНСТИТУЦИЯ, а ПЛОД ЗЕЛЕНЧУК управляван от крадливи небългари и некадърници.
    Кариера с нашите пари не се прави, кмете. “С чужда пита – помен” чувал ли си?
    Досега управлението ти е ПРОВАЛ и МРЪНКАНЕ.

  2. Мишо Шамара

    Дотук добре но аджеба кой съгласува спортния и културен календар на община Поморие.Дали под този предтекст някои няма да си направят предизборната кампания законно.Алексиев добре си е направил сметката под сурдника!

  3. архитект

    Станишев се чуди как доставчик на банички управлявал АЕЦ “Козлодуй”- и поморие си избра кмет баничар

    • pomorijskipetychen

      махнаха доставчика от атомната централа вече

  4. KMETA GO E STRAH OT HORATA KOGATA IMA PROTEST SE KRIE, KMETE IMA6 LI TOPKI. BADI MAJ I IZLEZ EDIN PAT KATO KMETA NA BURGAS,

  5. Алексиев лъжец ако спазваше закона досега строежа до болницата да е спрял.Тонове кал на кръстовището създадоха предпоставки за пътно-транспортни произшествия.Но ти си запуши ушите с пачки.Корумпиран си и се криеш като мишка когато дойдат хората при теб.

  6. Някой може ли да ми каже в крайна сметка имало ли е концерт?
    В Поморие няма голям площад,който да е част от пешеходна зона и съответно да не се спира движението…

  7. caca+bani4ka=???????????? caca bez bani4ka=??????????????

    koncerta se otlaga za 12 mai, poznaite kade ste bade

  8. Да не се оправдава,че не е спазена законовата рамка за заявяване на концерт, ами да прати служителите си от правната дирекция да се ограмотят. Юристи от цяла България се смеят на това, което сте сътворили! Втрещени са от правната ви “култура”. Разбрахте ли изобщо по кой закон да разглеждате концерта на Мишо Шамара?! Общината е съсипана от изгубени дела, данъкоплатците плащат !!!!

    Ако кметът имаше ташаци, щеше да дойде и покаже документите! Не спира да лъже този човек! До мен е постъпвало едно единствено писмо от общината, с дата 18.04.20013г, 12.00 часа! Тотално неграмотно писмо, с неразумни мотиви, които издишат “от воле”! Да докаже,че е пратил писмо на 15.04.2013 г.- къде му е обратната разписка?!!! Не му е за пръв път да лъже !!! Късно снощи( 17.04.) са привикали в полицията председателя на читалището – питайте Милчо Талев колко време са го разпитвали… Мотивът на госпожа кмета за отказ на концерта е, че читалището е публична общинска собственост – разбирайте на ГЕРБ! Пак се изложи кмете, пак ще има дела, които плащате от джоба на данъкоплатеца!!!

    На 30.04.2013г. в София ще се разглеждат 2 дела за дискриминация срещу Иван Алексиев!!!