Крайбрежната алея в Поморие по стъпките на Яворов

Крайбрежната алея в Поморие скоро ще бъде напълно обновена и ще носи творческия заряд на Яворов. Проектът на Община Поморие за реконструкция на алея “Яворов” включва поставянето на 13 скални къса, гравирани с подбрани от бележниците на поета стихове.
Красивите скали ще се поставят по двойки по протежението на крайбрежния булевард, като всяка двойка представлява откъс, изписан върху камъка, веднъж с класически шрифт и втори път с автентичния почерк на Яворов. Тринадесетата „поетична стъпка” ще бъде единична висока скала с печатен текст от стихотворението „Калиопа”, чийто ръкопис все още не е намерен.
Автор на идеята е художникът Милчо Талев, който заедно със скулптора Атанас Стоянов е и пряко ангажиран с нейното реализиране, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие. За да се постигне закономерност в прехода от един камък към друг, гравираните слова са специално подбирани с помощта на професор Михаил Неделчев.
Планът за обновяване на крайбрежната алея обхваща отсечката между Стария кей и паметника на поета и включва още монтаж на декоративно осветление, подмяна на стълбовете и поставяне на осветителни тела с по-голяма височина и мощност. Предвидени са и два къта за пластични композиции на морска тематика и повече пейки за отдих.
Прилежащото пространство към алеята ще бъде озеленено с нови и екзотични растителни видове. До момента вече са засадени 16 чинара, 2 явора, 5 ливански и 3 хималайски кедъра. Предстои засаждането на 4 допълнителни явора и още над 50 кедри и чинари. Зa цялостното озеленяване ще допринесе и богатата ниска храстовидна растителност, придружена с множество цветни декорации.
По този начин красивата алея ще се доближи ще привлича още повече жители и гости на града, както и почитатели на Яворовото творчество.

5 Отзиви

  1. Кирил и Методий и брат му

    Браво за идеята. За изпълнението – като го видим.

  2. Има някои неща, които не могат да се купят с пари – маниери, морал, интелигентност, класа………………
    Къде са тези неша у общинските служители во главе кмета и общинските съветници????????????

  3. Ще плащаме пресолено за всички щуротии на тези, които избрахте!!!

  4. алея на срама

    Ако е като крайбрежната алея,която вече се казва лайняната алея.Най-голямата клоака и тоалетна на Поморие.То и без това няма тоалетни в това селско градче.