Край стените високи на Анхиало

tervel-kray-stenite-na-anhialoВизантийската империя осъзнава важността на черноморските градове, на юг от Стара планина, поради тяхната близост до столицата Константинопол, оживените им търговски пристанища, многочислени гарнизони и здрави крепостни стени. Специално, за Анхиало благоприятстват няколко фактора: равното и обширно Анхиалско поле; удобното пристанище; високите и добре укрепени стени; плодородният хинтерланд.

“Именникът на българските ханове” известява, че след хан Аспарух властта е наследена от неговия първороден син Тервел. Той е първият хан, наследил властта и правото да управлява Дунавска България.

“Надарен пълководец и изкусен дипломат. В плетеницата на двустранни отношения Тервел с еднакъв успех използва и силата на меча, и хитрата стъпка на дипломацията”- така оценяват наследника на Аспарух. Новият хан настойчиво преследва основната си цел: да разшири границата на младата държава и да се утвърди като независим владетел. Способностите му на държавник и събитията в съседна Византия му позволяват да осъществи и едното, и другото. През 705г. предвожданата от хан Тервел българска войска помага на император Юстиниан ІІ да си възвърне престола. В Цариград благодарният василевс оказва на българския владетел необикновени почести. Получава богати дарове, почетен е с високата титла “кесар”. Втора по значение във Византия след императорското достолепие, дадена за първи път на чужденец. “Богородице, помагай на кесаря Тервел”- гласи надпис от оловен печат. И още – нов българо-византийски договор, с който България получава земи на юг от Стара планина – областта Загора в Източна Тракия, през която минават важни пътища. Ханът обаче не е заслепен от споходилите го ласкателства, защото добре познава бързо променящите се настроения в императорските дворци.

Три години по-късно Юстиниан ІІ пожелава с военен поход да си върне Загора. Събитията се разиграват край крепостните стените на Анхиало. Годината е 708. Византийският император нарушава сключения съюз и мирен договор, “забравяйки” за помощта, оказана му от хан Тервел за възвръщането на престола. Юстиниан ІІ потегля по суша и по море срещу българите. Достига до Анхиало и заповядва на флотата да хвърли котва пред крепостта, а войската да се разположи на стан сред Анхиалското поле. Тервел му подготвя съкрушително поражение. “Българите унищожили ромейското стадо, взели много пленници и оръжие” – съобщава Теофан в своята “Хроника”. Той не спестява позора на императора и тайното му отплаване от Анхиало след невъзможността да се справи с българите.

През следващите владетелски години хан Тервел продължава да воюва успешно срещу Византийската империя. През 712 година конят на Тервел вече препуска и под стените на царствения град. Ражда се голямата мечта на българските средновековни владетели – да влязат като победители във византийската столица. Хан Тервел прави първата реална стъпка към този исторически блян с договора от 716година. Той очертава българо-византийската граница в Тракия, като България си запазва областта Загора, а империята се задължава да изплаща годишен данък. Тервел е първият български средновековен владетел, който разбира, че съседството с Византия не означава само войни,но и взаимоизгодно сътрудничедтво. България се извисява като сила в Югоизточна Европа. Година по-късно той спасява империята, подавайки ръка на василевса след третата обсада на Цариград от арабите. България е една от малкото европейски държави, пресекли арабското нашествие към вътрешността на стария континент. Управлението на Тервел приключва през 721 година, оставяйки държавата и ханската власт в благополучие и мощ…

Два най-стари паметника, които документират началото на българската държавност на Балканския полуостров, с право могат да бъдат смятани за непосредствен отглас на описаните събития. Това са Мадарският конник и оловният печат на хан Тервел.

Фондация “25 века Поморие”

1 коментар

  1. Фондация

    В Приморско ще се изгражда паметник на кан Тервел
    Общинските съветници гласуваха единодушно в подкрепа на предложението на кмета Германов, именно Приморско да е градът, където паметникът на великия български владетел кан Тервел ще намери своето достойно място.

    Много смущаващо за поморийци решение!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *