Кръстиха площад на Весела Страшимирова в Поморие

снимка:literaturensviat.com
literaturensviat.com

С пълно мнозинство от 20 гласа Общински съвет реши уличното пространство пред „Интерхотел Поморие” да се нарича площад „Весела Страшимирова”.
Решението на съветниците в днешното 34-то заседание е във връзка с докладната записка на кмета на общината Иван Алексиев за именуването на площада пред „Интерхотел-Поморие” – УПИ ІІ-294, кв.19а по плана гр. Поморие.

 

 

Весела Страшимирова е родена на 20.07.1902 г. в Поморие в семейството на Страшимир Георгиев от Разград – тогавашен кмет на града и Таня Борилкова от Малко Търново – акушерка. Завършва гимназия в Бургас и славянска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Гимназиална учителка в Поморие, а по-късно и в София.
За пръв път печата стихове през 1919 г. в списание „Ученическа мисъл” (Русе). Сътрудничи със стихове и разкази на вестниците „Литературен глас”, „Мисъл”, „Женски глас”, „Вестник на жената”, „Учителско дело”, „Вечерни новини”, на сп. „Нива”, „Завет”, „Българска реч”, „Листопад”, „Флаг”, „Бургаска поща” и др. Автор на книгите „Маргита” (повест, 1934), „Целувка над вълните. Морски разкази” (1934), „Крайморски песни” (стихове, 1941), „Чудото на Света Анастасия” (1943).
Авторка е и на разкази за борци-антифашисти, документални изследвания за преображенските войводи Георги Кондолов и капитан Стамат Икономов.
Умира на 08.03.1995 г. в София.
Според литературни критици, тя е първата писателска – маринистка в историята на нашата литература.

2 Отзиви

  1. Това място,площад ли е, или ПАРКИНГ?!

    Да бяхте определили една АЛЕЯ КРАЙ МОРЕТО на името на Весела Страшимирова, щеше да е по-подходящо,отколкото паркинга пред Интерхотел "Поморие"!!!

  2. Анонимен

    То по-скоро да кръстят завоя пред хотела на Манца-хотел "Олимп", Весела Страшимирова,защото на мястото на хотела е била къщата, в която е живяла поетесата-маринистка!
    А какво стана с поставянето на паметните плочи на фасадите на сгради,свързани с живота и делото на видни личности?На много места се премахват при започване на строеж и след това не се поставят!