Малки лазарки пяха за здраве и берекет в Община Поморие

Пролетта носи със себе си прекрасни български празници, един от които е Лазаруването – символ на плодородието и любовта. По стара народна традиция момите, наричани лазарки, се пременят в традиционни носии. Те обикалят къщите с песни и благословии за здраве и берекет, а стопанинът на дома ги дарява с яйца, плодове и дребни подаръци.

Като добър стопанин, кметът на община Поморие Иван Алексиев също посрещна три групи слънчеви малки лазарки от детските градини в Гълъбец и Поморие: ДГ „Детски свят”, ДГ „Детелина” и ДГ „Веселушко”. Със своите песни, танци и красиви премени децата внесоха много цвят и добро настроение в сградата на Община Поморие.

“Благодаря ви, мили деца! Вие сте още съвсем мънички и е възхитително, че не само знаете за българските обичаи, но и ги пресъздавате по този прекрасен начин – с разбиране, много любов и усмивки. Бъдете здрави, учете, развивайте се, но винаги носете в сърцето си и обичта към Родината!” Това каза кметът Иван Алексиев, като поднесе своята благодарност и към всички учители за богатата програма и положеното старание, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие.

Малко Лазари ще се проведе и в събота на 16 април 2022 г., когато деца, облечени в местната празнична носия ще пеят по къщите в село Козичино за здраве и берекет. А на 17 април ще бъде спазен и обичаят Голямо Лазари.