Министърът на здравеопазването за казуса с болницата в Поморие

„Има болници, които са добре управлявани, има болници, които са доста зле. Едни процеси, които са се трупали години наред, дойде моментът да експлодират”, каза министърът на здравеопазването проф.Николай Петров в предаването „Лице в лице” по bTV.

По отношение казуса с болницата  в Поморие министърът каза следното:  „Министерството на здравеопазването  няма преки лостове, с които да може да се намеси , а друг е въпросът, че няма с какво толкова да се намеси. Ние нямаме пряко влияние върху управлението и финансовите разчети на болницата, тя е  общинска собственост”,  посочи здравният министър.

“Ако болниците  престанат да бъдат търговски дружества, трябва да се направят добри разчети. Това означава, че трябва да им се покрият дълговете и тогава да се мисли за друг вариант. Това  е сериозна стъпка  и сериозна реформа”, каза още министърът на здравеопазването.

1 коментар

  1. Българи, искам да Ви кажа следното, и да не вярвате на такива, като тоя на снимката, и другите, които Ви лъжат неуморно, че проблема се състоял в това, че болниците били превърнати в ТД:
    Ако се ликвидират болниците, като ТД, то задълженията им ще нарастнат петорно в сравнение съд сегашната задлъжнялост, и ще бъдат заличени в буквалния смисъл на думата за по-малко от година!!
    Също една статистика е много показателна за некадърността политиките на Държавата, не на дадено управление на болница, било то Държавна, Общинска или частна:
    От 2003 г. досега хирурзите у нас от 2200 души са намалели на 1150 или са се стопили двойно! От тези 1150 души, в областта на общата и коремната хирургия в страната има 37 млади хирурзи, при 226 хирургични отделения. Това означава, че няма резерв даже за университетски преподаватели. Ще се стигне до момент, в който не в университета няма да има кой да обучава. Няма да има кой да обучава в областните болници А, една болница надали може да издържи дълго време без такива тесни специалисти! Факт.
    Г-н Министър, Държавата има 65 Държавни болници, а областите са 28, ако се не лъжа!?
    Министерството има преки лостове, като съкрати ненужните Държавни такива, в които надали е стъпвало и 10 % от населението на Държавата, но то ги издържа! Въпреки, че и те са ТД!!!