Морето през погледа на Йордан Маринов

Йордан Маринов откри своя изложба живопис  в НЧ „Просвета 1888“ с картини на морска тематика, рисувани в Поморие. Морето и до ден днешен е нестихващата любов на художника. Маринистът следи с финес магията на светлината, дискретно и деликатно отразена в като че ли омагьосаните води. Морето в  неговите картини е тайнствено спокойно, примамливо и магично преливащо с небосвода. В платната на Йордан Маринов сякаш времето губи своето реално измерение в живописната му тайнствена магия, очаровала хиляди почитатели на изобразителното изкуство.

Илия Кусев откри тази вечер  живописната изложба на Йордан Маринов с думите: „Той успя да достигне тази нирвана в картините, представяйки морето, представяйки лодките, които тръгват или се връщат точно в този миг на неподвижност, миг  в който са успели да съхранят дори  солта полепнала по тях, а солта е вечна. Всички картини са великолепни“.

Авторът благодари на посетителите, прикани ги да разгледат картините, за да им се насладят. Те могат и  да бъдат закупени. Йордан Маринов е един от най-емблематичните художници и изявен маринист. Негови творби са притежание на частни колекции и галерии по целия свят. Монументални произведения на художника, който е почетен гражданин на Поморие,  са собственост на обществени сгради в редица градове от страната.

Ето част от живописните платна на Йордан Маринов, изложени във фоайето на НЧ “Просвета 1888” гр.Поморие