Най-малката участничка на фестивала „Сцена край морето“ е само на 4 години

puk1И на третия ден на фестивала „Сцена край морето“ бяха изиграни театрални постановки на много високо ниво.

За първи път зрителите имаха възможността да гледат криминална комедия. Тя е открита като интересен  текст от Александър Салабашев от Актьорска студия „Арте” при Дом на културата „Искър” гр. София, прочита я и много му харесва. Превежда я неговата майка Теодора Тодорова, след като получава разрешение от авторите и така тя се играе за първи път в България от трупата, режисирана от Илчо Димитров.

Другото, което зрителите не разбраха е, че има актьор, който игра на сцената с гипсирана ръка. Той така пресъздаде ролята си, че дори получи поощрителна награда. Това е 12-годишният Борис Обрешков

Оказа се, че най-младият участник сред актьорите е Симона Джелепова, която навършва този месец 4 годинки, тя е от Театрална формация „Усмивка” към НЧ ”Фар 1946”гр. Бургас.

Ценни послания от участващите театрални формации и с толкова ангажиращи ума и емоциите на хората спектакли, с модерни сценографски и режисьорски  решения, с толкова много талантливи млади хора, че със сигурност ДЮТФ „Сцена край морето“ се превърна в празник на душата.

Театрална формация „Усмивка” към НЧ ”Фар 1946” гр.Бургас, с художествен ръководител Румяна Кралева представи „Пук” от Валери Петров. Сценография-Лидия Атанасова. Музика- Георги Минков.

Много зрелищен спектакъл- цветен фееричен, красив, романтичен, представен от талантливите деца на Бургас- Борко, Ники, Сиси, Йони, Елиз, Неви, Дари, Рая, Бела, Петьо, Криси и Мони. Те пренесоха зрителите на театралния фестивал „Сцена край морето“ на 5 000 метра под водата. Усещането за дълбокото море беше пресъздадено прекрасно с декора , който светеше  магично на ултравиолетова светлина. В търсене на вълшебното бисерче Лили се срещаше с различни морски обитатели-риби, медузи, калкан,мида, октоподи и др., кой от кой по- недружелюбен. Но се оказа, че Хрили е нейният ангел пазител, който я пази от заплахи. Колкото по-дълбоко се спускаше Лили, толкова по-опасно ставаше. Освен че външно обитателите на морския свят се отличаваха, те имаха и своя капризен нрав, под който се крие и друга „дълбочина” за Лили. Пиесата „Пук”  е насочена към  всички, които не се оказват да търсят вярата в доброто. Оказва се, че всеки има такова бисерче, което е скрито в сърцето му. Спектакълът порази освен със силното си послание и драматургия,  със сценография, кукли, режисура, музика, актьорска игра-  и всичко това на много високо ниво. Поощрена от журито бе Симона Джелепова, само на 4 г., която постави рекорд за най-малка актриса на сцената.

Младежки театър „Приятели” при Младежки дом гр.Пазарджик с художествен ръководител Александър Братоев представи най-новата си постановка, а именно сценичната адаптация по произведения на Джани Родари от „Приказки по телефона”.

Драматизирана версия на някои произведения, които имат чудновати и любопитни, весели и тъжни истории, все преживявания, вълнуващи както децата, така и възрастните. Създадена на етюдна основа постановка „Приказки по телефона“, режисирана от Александър Братоев бе изиграна от Младежки театър „Приятели” -Пазарджик по много забавен начин под формата на детска игра.  А младият талант Захари от трупата бе поощрен от председателят на журито Валери Еличов.

Арт център „Арлекин” гр.Варна, с художествени ръководители Стоянка Гунчева и Весела Цанкова, представи мюзикъла „Замръзналото кралство”, адаптирана версия по едноименния филм на Дисни.

В детския мюзикъл двете сестри гледат противоположно на живота. Едната е Ана, уж обикновена, но носеща в себе си вярата, че чрез любовта всичко е възможно. Другата-Елза притежава мощ и кристални способности,  но придружени от страх  и отчаяние. След много препятствия и път към сестра си, Ана с помощта на своите приятели, я предпазва от смърт  и заедно спасяват кралството. На финала Елза овладява кристалните си способности, твори и доставя радост на всички, защото само истинската любов може да размрази ледено сърце и да спаси света. Не само защото това е посланието на спектакъла, а и нагледно на „Сцена край морето“ целият екип на  Арт център „Арлекин” гр.Варна демонстрира, че нещата се случват, когато се правят с любов и всеотдайност.

Режисьор на спектакъла е  Стоянка Гунчева. Хореограф- Станислава Томова. Вокален педагог-Весела Цанкова. Мултимедия- Красимир Янев, Тихомира Мутафова и Весела Цанкова. Костюми- Адриана Дянкова и Стоянка Гунчева. Техният труд бе достойно оценен от председателя на журито Валери Еличов. В постановката участват 32 деца и младежи, всички притежаващи и актьорски, и музикални таланти. Не случайно бяха повикани да пеят на бис, а и журито  отбеляза, че „театърът е приказка, магия особено когато могат актьорите  и да пеят“. Наградата за млада надежда беше връчена на Борис Обрешков, за ролята на елена Свен. Забележително е,  че 12-годишният Борис участва в представлението с гипсирана дясна ръка, тъй като му е счупена, но така майсторски игра, че никой не забеляза дали го боли и как изобщо го прави. Ето това е силата на изкуството,  да обичаш силно това, което правиш.  

Младежка Театрална Студия „Шест плюс” при НЧ”Априлов-Палаузов-1861” гр.Габрово, с художествен ръководител Виктория Петрова представи „Посрещането”. Авторска композиция на Виктория Петрова по избрани разкази на Чудомир. Зрителите видяха на сцената  как жителите на малко градче  очакват министри, които пристигат в провинциалното градче, обявено от кмета за курорт. Видяха каква е подготовката за тяхното посрещане. Видяха изключително колоритни персонажи да   подготвят вечеринка, наситена с много смях  и забавление. Градчето живее на високи обороти, със своите забавни герои, които предизвикаха смях. Спектакъл, наситен с много музика  и танци. А хуморът на Чудомир е все така актуален, интерпретиращ важни социални, културни и всякакви битови въпрос. Като този -защо все очакваме някой да дойде  и да ни оправи.

Много шарен, весел и интерактивен спектакъл, актьорите се движиха между публиката, в която всички- от най-малкият до най-големият зрител в театрален салон на НЧ „Светлина 1939“ бяха съпричастни. Даниел е новата надежда на този театрален екип  от гр. Габрово, с художествен ръководител Виктория Петрова. Журито и публиката на фестивала благодариха на младежите Театрална Студия „Шест плюс” при НЧ “Априлов-Палаузов-1861” с ръководител Виктория Петрова, че освен с перфектната си игра, те си останаха големи приятели на Театралния фестивал „Сцена край морето“  и от първото издание до днешното те идват редовно  и се представят винаги блестящо.

Те от своя страна отговориха с поздрав за присъстващите  и за организаторите на фестивала с песента „Сцената  е моят дом“ по текст на Недялко Йорданов и музика на Константин Ташев.

Актьорска студия „Арте” при Дом на културата „Искър” гр.София, с художествен ръководител Илчо Димитров представи „Улика”- криминална комедия, с автори: Джонатан Лин, Хънтър Фостър, Ерик Прайс и Санди Ръстин.

Историята за нейното реализиране  е следната. Един от актьорите в софийската трупа „Арте“ -Александър Салабашев, който играе ролята на иконом,  намира пиесата, прочита я и много му харесва. Превежда я неговата майка Теодора Тодорова, след като получава разрешение от авторите и така тя се играе за първи път в България, а публиката на „Сцена край морето“ имаше удоволствието да я гледа.

Разказва се за малка група американци  с високо положение в обществото са поканени на гости в имението на непознат за тях човек. Обикновеното гостуване обаче се оказва капан, от който единственият изход е унищожаването на плик с доказателства за техните минали престъпления. И всичко това е съпроводено с комични ситуации, в които попадат главните герои.

Криминална комедия се поставя за първи път на сцената на фестивала. Журито приветства режисьора на спектакъла за тази добра идея, а  поощрителна награда получи Александър  Славов за ролята си на бодигард.

Актьорска студия „Арте” при  Дом на културата „Искър” гр.София, с художествен ръководител Илчо Димитров представи „Чер хайвер  и леща” от Луиджи Скарничи и Ренцо Тарабузи

Комедията разказва за главата на бедно неаполитанско семейство, който измисля гениален план как да извади семейството от нищета. Всичко върви добре до момента, в който не се налага да скрие в дома си момче аристократ, което по погрешка застрелва своя иконом. Оттук следват куп забавни ситуации и зараждането на една истинска  и чиста любов. Една комедия, която разсмя цялата зала, бе  един прекрасен завършек на третия фестивален ден. За трети път Илчо Димитров получи традиционните предметни награди, а като млада надежда бе посочен Велислав от Актьорска студия „Арте”за ролята на дядото.

13-то издание беше посветено на дългогодишния председател на журито Пейо Пантелеев. В негова чест  бяха изрецитирани  стиховете му, написани за пиесата „Любовта е солена“ на ДТС „Светулка“ от Валери Еличов и Румяна Кралева: …На дъното е скрита една любов, потънала любов, покрита от вълните. Всички човекоподобни все търсят я, викат я напразно, защото търсят я не в себе си, а в морето. Голямата любов солена, страстна, ражда се в сърцето“.

dsc_0994Имаше благодарности към организаторите -НЧ „Светлина 1939“ и Община Поморие. Грамоти бяха връчени на двете водещи Марина Калафорова и Калина Биберова, както и за зрителя изгледал всички постановки от провелото се 13-то издание на фестивала „Сцена край морето“ Председателят на журито се обърна към всички участници  и публика с думите: “Тук сме защото любовта към театъра ни събра на поморийския бряг“. Секретарят на читалище „Светлина 1939“ Донка Китанова благодари и закри фестивала „С тази ВАША-НАША любов продължаваме към 14-то издание“