Албена Михова игра на поморийска сцена със своите възпитаници

%d1%87%d0%b5%d1%88%d0%b8%d1%82%d0%b8През втория ден от театралния младежки  фестивал „Сцена край морето2021” в Поморие публиката отново имаше възможността да преживее любимите си истории под формата на театрални адаптации. Младите актьори от различни краища на страната придадоха нова дълбочина на сюжетите и  позволиха на публиката да види на сцената  както  любими герои, така и не чак толкова познати, но  излезли от страниците,  оживели и създавали много радостни емоции.

 За втори ден сцената на НЧ „Светлина 1939” стана любимо място, защото  театърът е място  и приятно, и полезно. Ето кои актьорски състави се изявиха  на сцената и я изпълниха с честно, органично и ярко присъствие

%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%bb%d1%8e%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d1%8fДетски читалищен театър при НЧ „Развитие 1870” гр.Севлиево, с художествен ръководител Никола Узунов представи „Приключенията на Мая в страната на безцветните закони” с автор Магда Борисова

 Малката Мая се озовава  в съвсем непозната страна, с непонятни закони  и разпоредби. И там започнаха нейните сблъсъци с глупави, според здравия разум закони, които измъчват населението на тази страна. Там където хората са изградили високи стени като бариери срещу врагове, които не съществуват. Там където всичко е забранено, освен ако не е разрешено. Там където не се мисли, а само се изпълнява. Героинята успява да убеди добрите хора да се съпротивляват на това и да си извоюват правото да заживеят нормално и щастливо.

%d0%bc%d0%b0%d0%b3%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b0Талантливата Магда Борисова с лекота е  успяла да създаде една толкова  поучителна детска пиеса, адресирана до всички възрасти. Тематиката й звучи много актуално. Точно тази актуалност на драматургичния материал е причината да бъде пресътворена от малките артисти на  Детския читалищен театър при НЧ „Развитие 1870” гр.Севлиево. Те бяха поздравени  от журито на фестивала за хубавата игра, за добрата дикция, за режисурата на Никола Узунов, за хубавата драматургия, аз за млада надежда  бе обявена Магдалена, която изигра ролята на зайчето .

%d1%8f%d0%bd-%d0%b1%d0%b8%d0%b1%d0%b8%d1%8f%d0%bdТеатрална формация „Самодейни таланти” при НЧ „Св.Кримент Охридски” гр. Стара Загора, с художествен ръководител Стефан Борисов представи „Ян Бибиян” по Елин Пелин.

На сцената видяхме една приказка за палавото момче, което се сприятелява с дяволчето Фют, извършва много бели и за наказание попада при дяволите. Срещайки се с наистина страшните и зли дяволи и лукавия маг Мирилайлай в подземния свят, той преживява своя катарзис и излиза от приключението много по-добър. Сьс своята свобода той връща щастието и на други омагьосани същества.

Оригинален прочит на Елин Пелин от детската театрална формация „Самодейни таланти“ на Стара Загора, в която участниците са до 14 години, със съвременно музикално звучене. Председателят на журито връчи предметните наглади от поморийския фестивал на  режисьора Стефан Борисов, а най-голямата надежда се оказа Сияна, която получи корабче с логото на „Сцена край морето“

Актьорската школа на Албена Михова гр. София представи „Лятна нощ в съня” по пиесата на Шекспир „Сън в лятна нощ”

Това е една от най-поставяните пиеси на Шекспир, с многобройни и разнообразни интерпретации. Макар че от написването й до са минали близо пет века, темите, комично-драматичните ситуации и случки на сцената са актуални и днес.Текстът на Шекспир  е направен по достъпен начин, разбираем за публиката. Пресъздаден  на сцената от талантливите деца от Актьорската школа на Албена Михова, за да ни внуши, че всеки човек идва на този свят със своето най-важно  предназначение-да дава  и да получава любов.

С ултравиолет в началото и в края на пиесата, с изящество и красота, както и с многото музика, танци, кукли, сценично присъствие, голяма активност, текст на Шекспир, интеракцията със зрителите-всичко това така прикова вниманието на публиката. Тя бе като омагьосана от играта на 17 -те деца на сцената, които сътвориха истинско вълшебство. Никой не остана равнодушен към „Лятната нощ в съня”. Малката Мария от актьорската школа бе удостоена със званието „млада надежда“, а на Албена Михова бяха връчени грамота за участие на нейната актьорска школа и предметни награди в чест на Пейо Пантелеев.

Театрална школа към Регионална библиотека „Захарий Княжевски” гр. Стара Загора, с художествен ръководител Илчо Димитров представи „Гимнастика за бременни” по Здравка Каменова  и  „Ало, ало”, с автори  Джеръми Лойд и Дейвид Крофт

%d0%b8%d0%bb%d1%87%d0%be-%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2-%d1%81-%d0%b0%d0%bb%d0%be%d0%b0%d0%bb%d0%beПредставената на сцената на театралния фестивал „Гимнастика за бременни” бе забавна история за шест бременни, пощурели от хормоните жени и тласвани към крайности от бушуващите в тях емоции. Те са гневни и уплашени, но и абсурдно забавни, и истерично щастливи. Те са „жени на ръба”.

Сюжетът на постановката „Ало, ало“, вдъхновен от редица елементи на сериала, както със стари, така и с доста нови сцени, но всичко на сцената бе със своя вътрешна логика и смисъл. 15-те млади таланти от Театралната школа на Стара Загора, с ръководител Илчо Димитров  представиха този много приятен комедиен букет, а Златомира впечатли журито със своето честно и органично присъствие на сцената.

%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb-%d0%be%d1%82-%d1%87%d0%b5%d1%88%d0%b8%d1%82%d0%b8Актьорската школа на Албена Михова гр. София представи „Чешити”- компилация от три автора- Йордан Радичков, Радой  Ралин и Чудомир, в текстовете на които са съхранени колоритният български език, животът в едно общество, в което битуват кои от кои по-изобретателни хора,  способни да сътворят най-смешните майтапи.  Имаше народна музика,  акапелно пеене  и най-вече много хумор и забавление. Казват, че хуморът е „сладък мехлем” за раната.  Целият актьорски състав от трупата на Албена Михова „лекува” и ще продължи да го прави, защото както  е казал Чудомир „у нас има още много рани за лекуване”

%d0%b0%d0%bb%d0%b1%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b8%d1%85%d0%be%d0%b2%d0%b0ДЮТФ „Сцена край морето“ се провежда за тринадесети път, но за първи път заедно със своите възпитаници, се изяви  и техният ръководител. Албена Михова се качи на сцената и игра заедно с тях, с което предизвика фурор в залата и нестихващи аплодисменти. А като млада надежда на Актьорската школа във втора възрастова група бе отличена Никол, на която Валери Еличов поднесе предметна награда.

Така завърши вторият фестивален ден на „Сцена край морето“ 2021 г.