На 6 август е храмовият празник на църквата “Свето Преображение Господне” в Поморие

На 6 август Българската православна църква чества един от най-светлите си празници – Преображение Господне. Началото на празника идва от първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Исус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици. За всички вярващи християни и до днес Преображение Господне е свързано с промяна и с нова надежда. Според българския народен календар на 6 август настъпва трайно преобразяване в природата. Слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата, щъркелите се събират на ята, преди да отлетят към топлите земи.

Денят е храмов празник на църквата “Свето Преображение Господне” в Поморие. На 05.08.2023 г. /събота/  от 18,00 ч. там ще бъде отслужена празнична вечерня с петохлебие. На 06.08.2023 г. /неделя/ утринното богослужение в храма ще започне от 8.00 ч., а в 9.00 ч. ще започне Светата литургия.

От 20.30 ч.  вечерта, на външната сцена пред НЧ „Просвета 1888“  – Поморие (площад „Св. Св. Кирил и Методий“) народният певец и пазител на българския фолклор Илия Луков ще изнесе концерт. Гост изпълнители на концерта ще бъдат Татиана Петкова, Павлина Христова и танцова формация „Шарена гайда“.

Заповядайте, входът е свободен.