Районният съд в Поморие остави в ареста спасителя, пребил французин на плажа

По искане на Районна прокуратура – Бургас бе взета на мярка за неотклонение “задържане под стража“ по отношение на Христо Кюлбасанов, обвинен за това, че е причинил лека телесна повреда по хулигански подбуди на френски гражданин. Деянието е извършено с особена жестокост. Телесните увреждания са нанесени с удари в главата и тялото на пострадалия. Според мотивите на прокуратурата, Христо Кюлбасанов можел да повлияе на разследването, както и на свидетелите. Освен това, след като извършил престъплението, той напуснал мястото, което води до обосновано предположение, че ако бъде пуснат, можел да се укрие.

Според адвоката на Кюлбасанов – Веселин Анестиев, исканата най-тежка мярка косвено е провокирана от упражненото насилие в Стара Загора: “Нямам думи. Не може да влиза в залата общественото мнение. Това да се иска мярка “Задържане под стража” за причиняване на лека телесна повреда е прецедент. То в такъв случай, ако ще вземат за всеки побой мярка задържане под стража, трябва да се започне в България да се строят нови арести”.

Има спорни въпроси по отношение квалификацията на деянието, коментира съдията Димитър Димитров: “След извършване на деянието той не е останал на място, а е напуснал местопроизшествието. Има спорни въпроси по отношение на правилната квалификация на деянието. Той може да повлияе на установяване на обективната истина, като въздейства върху свидетели”.

Престъплението бе осъществено на 24 юли 2023 г. на плажа в Поморие. То е квалифицирано по чл.131, ал.1, т.9 и т.12, вр. чл.130, ал.1 от НК.

Определението на Районен съд – Поморие подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Бургас.