Несебърските художници спазиха традиията си с изложба за Никулден

Никулденската изложба на членовете на Дружеството на несебърските художници за пореден път свидетелства за един силен,жизнен интерес към съвременността, към живота,но от по-друг ъгъл,в по-други измерения и тематика. Широкият сюжетно-тематичен спектър на творбите от само себе си говори за известна пристрастност към съвременните проблеми,към духовния свят на човека и начина, по който контактува с околната среда.Но няма как,основната тема намерила отражение в изложените платна все пак е с акцент Никулден,преобладаване на изображенията на риби.

В тази живопис пластичното изграждане на образа,организацията на картинната структура, съдържанието,страстната наситеност на чувствата са мотивирани от схващането за експанзивното въздействие на художествената творба, от търсенето на живописния шок,на моменталната реакция.

Техният най-общ признак в отношението към сюжета е надмогването на тясно фабулните рамки,склонността към обощено /емоционално,мисловно,естетическо/ претворяване на единичните явления, някъде- асоциативно-метофоричното осмисляне на съдържанието на образа.Зад този обединяващ белег се очертава яркото многообразие и дифернцираност на почерка на всеки един от творците.

Този индивидуален почерк проличава при изобразяваването на рибата като обект на творческото отразяване.Известно е обаче,че няма «универсален ключ» към разгадаване на закодирания смисъл в художествените творби на един или друг художник.

Това се отнася и за платната на несебърските художници.Техните картини са като едно метафорично надникване в другото измерение, като предверие,което съществува на крачка от реалността и същевременно толкова отдалечено за тези,които нямат усета и дързостта да пристъпят прага на галерията на несебърските художници.

Остава предизвикателството всеки, който се изправи лице в лице с подобно полифонично звучащо изкуство да намери своя път на прозрението.А то е винаги равнозначно, за всеки един, който извършва свещенодействие,докосвайки се до подобни многопластови творчески виждания.

Никулденската изложба бе открита от началника на отдел «Несебър- Световно наследство» Златин Чаушев пред ценители на изобразителното изкуство сред които бе и кметът Николай Димитров,присъстващ на откриването заедно със съпругата си.

Максим МОМЧИЛОВ