Никулден е

На 6 декември честваме св. Николай Мирликийски Чудотворец – Никулден. Той е покровител на моретата, моряците и рибарите, затова по традиция на трапезата на Никулден трябва да има риба, най-често шаран. 6-ти декември е и празник на банкерите и търговците. Празник е и на град Бургас.

Св. Николай е роден е през трети век в Патара, днешна Мала Азия. Води праведен монашески живот и е избран за архиепископ на град Мира, Ликийска област. Умира на 6 декември 342 г. и светите му мощи се пазят там до 1087 г. През времето на византийския император Алексий I Комнин (1081-1118 г.) мощите на свети Николай били пренесени от гр. Мира в гр. Бари, Италия, където почиват и до днес във величествената базилика, издигната в негова чест. Мощите на светеца са в църква в италианския град Бари, където заедно го честват православни и католици.

Култът към светеца – като покровител на моряците и рибарите, прониква рано в българските земи. В народните вярвания той плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии, и да спасява изпадналите в беда сиромаси.

Според легендата, по време на силна морска буря светецът спасил с молитви моряците на кораба, с които пътувал към Божи гроб. Според друга, светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата. На Никулден свършва и сезонът на есенния риболов, който се отбелязва с угощение и почерпка от рибарите и търговците на риба.

В миналото рибарите не излизали в морето без молитва пред иконата на свети Николай. На Никулден се подрежда празнична трапеза, на която задължително се поднася специално ястие – рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата.

Ликът на свети Николай е най-често избраният светец, на когото се посвещава курбан в случай на преживяно премеждие.

Честит имен ден на  всички, които носят името Никола, Николай, Николина, Нина и Ненка, както и всички рибари, банкери и търговци!