Няма да удължават извънредното положение след 13 май

goranovПравителството няма да удължава извънредното положение след 13 май, обяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг след извънредно заседание на Министерски съвет. Но голяма част от мерките, свързани с коронавируса COVID-19, ще останат. За целта правителството предлага да се измени Законът за здравето.

„Извънредното положение по смисъла на Конституцията, чл. 84, няма нужда да бъде удължавано и преминаваме към действия, свързани с постепенно възстановяване на социално-икономическия живот с основен фокус на мерките, които трябва да продължат”, посочи той и обясни, че ще се запазят всички мерки, които имат съществено отражение върху икономическия живот – програмите на социалното министерство, някои ограничения в стопанския оборот и някои норми, които да дават възможност за по-плавно преминаване през епидемиологичната обстановка. Като сме предложили два месеца след изтичане на действието на извънредното положение да действат нормите от Закона, който ще бъде внесен допълнително утре в Народното събрание. Запори няма да се налагат в следващите 60 дни след отпадането на извънредното положение”, допълни Горанов.

Прави се важна промяна, която ще позволи министърът на здравеопазването да може да обявява извънредна епидемиологична обстановка. Министърът на здравеопазването с наредба може  да определи условията и реда за задължителна изолация на лицата, болни от заразни болести, на заразоносителите, карантина на контактните лица, както и на лицата, които са влезли на територията на страната от други държави.

“След 13 май се възобновява работата на правосъдната система в пълния й обем и обхват. Това означава да се възобнови разглеждането не само на спешни наказателни дела, но и на общите производства в гражданското съдопроизводство. Единствените ограничения, които частично ще останат, са в областта на дейността на частните съдебни изпълнители, които, както подчертахме, няма да могат да налагат запори, както и да извършват принудителни мерки във връзка със събирането на задължения”, заяви правосъдният министър Данаил Кирилов.

Ще отпадне националното външно оценяване за учениците след 4-и и 10-и клас.

 Транспортният министър Росен Желязков обобщи промените, като обясни, че с двата месеца, в които се предвижда да продължат голяма част от мерките, приети в извънредното положение, се цели плавен преход.

За да влезе в сила, законопроектът трябва да бъде гласуван от Народното събрание.